Antreprenoarea din Leova care vine în ajutor părinților. Istoria de succes a Anei Stoleicov

03 Mai 2022, 15:37
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
03 Mai 2022, 15:37 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dragostea pentru copii și dezvoltarea permanentă au ajutat-o pe Ana Stoleicov să lanseze propria afacere în domeniul educației. După ce a acumulat suficientă experiență, activând șapte ani în calitate de psiholog la Centrul de Resurse pentru Educația Incluzivă din cadrul Grădiniței Nr.1 „Albinuța”, or. Leova, a deschis P.I. „Ana Stoleicov” – Centru pentru desfășurarea activităților dezvoltative pentru copii.

Lansarea afacerii a fost posibilă datorită Incubatorului de Afaceri din orașul Leova. Fiind din domeniul educației, antreprenoarea a identificat necesitatea unui astfel de centru în rândul copiilor, dar și al părinților. În viziunea ei, în prezent, părinții, fiind foarte ocupați, nu reușesc să acorde atenția necesară dezvoltării și educării copiilor.

Activitatea mea din cadrul Incubatorului de afaceri a început în vara anului 2021. Ideea de a deschide un asemenea Centru pentru desfășurarea activităților dezvoltative pentru copii a apărut în momentul când am sesizat  că majoritatea părinților nu dispun de timpul necesar, capacități și răbdare pentru a ajuta copiii în desfășurarea activităților dezvoltative.”

În curând, afacerea va sărbători un an de la lansare. În tot acest timp, copiii din Leova au beneficiat de o multitudine de activități ce contribuie la dezvoltarea proceselor psihice, limbajului, inteligenței și a încrederii în sine. Feedback-ul obținut de la părinți, dar și entuziasmul copiilor, îi oferă motivația să continue ceea ce face.

În cadrul Centrului se desfășoară activități ce contribuie la dezvoltarea proceselor psihice cum ar fi: memoria, gândirea logică, atenția, percepția, senzația.  Un alt aspect important în domeniul pe care îl desfășor este orientat spre dezvoltarea limbajului  și a încrederii în sine. Efectuând o analiză asupra activității pînă la momentul actual, pot concluziona că necesitatea unor astfel de centre și activități este binevenită pentru buna dezvoltare a copiilor.”

În continuare, antreprenoarea planifică să contribuie la formarea copiilor, întrucât este un aspect foarte important pentru viitorul acestora. De asemenea, ea speră să-i ajute pe părinți să conștientizeze importanța acestor centre pentru societatea actuală.

Istoria de succes a fost realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO