5 metode inteligente de automotivare. Cum să ai energie pentru a-ți atinge scopurile

20 Oct. 2022, 18:08
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
20 Oct. 2022, 18:08 // Oameni şi Idei //  MD Bani

La sigur ai momente în viața ta când nu ai energie și dorință pentru a îndeplini anumite sarcini. În acest sens, ți-am pregătit 5 metode care îți vor menține motivația la un nivel înalt.

1. Mai multe satisfacții zilnice vor face minuni pentru automotivare

Tot ce avem de făcut este să introducem în agenda zilnică un număr cât mai mare de activități cu adevărat satisfăcătoare pentru noi. Nu este necesar să fie activități grandioase: pașii mici și constanți sunt mai importanți. Așadar, poți ieși la o plimbare în parc, o telefonezi pe mama, sau gătești o rețetă nouă.

2. Stabilește obiective în mod inteligent dacă vrei să te motivezi

Dopamina se eliberează atunci când ne atingem un țel. Studiile arată că obținem o doză de dopamină de fiecare dată când ducem la bun sfârșit o sarcină, indiferent de complexitatea ei – deci vom avea parte și de o doză de automotivare. De asemenea, creierul se simte mai bine când taie fizic de pe o listă fiecare sarcină pe care o realizează.

3. Marchează reușitele

Să presupunem că vrei să crești motivația de a merge la sală. Ia un calendar, pune-l pe perete sau birou și de fiecare dată când efectuezi un antrenament bifează data în calendar. Când vei vedea 30 – 40 de antrenamente ve avea mai multă motivație pentru a ieși din casă chiar și în acea zi ploioasă în care nu ai chef de nimic.

4. Meditează și vei rămâne motivat

Meditația și efectele sale benefice asupra stării mentale și chiar fizice a omului reprezintă subiecte tot mai comune și mai acceptate chiar și în mediul medical și științific. Această stare va regla sistemul și, drept urmare, nivelul dopaminei.

5. Bucură-te de căutare și vei face automat ceva benefic pentru automotivare

Drumul, căutarea în sine este foarte adesea mult mai valoroasă și satisfăcătoare decât rezultatul. Și în cazul dopaminei, căutarea este foarte importantă. Cătând vei învăța și lucruri utile.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală