50 de agenți economici se vor conecta la platforma Camerei de Comerț și Industrie a RM. Vor beneficia de un training

27 Sept. 2021, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 11:41 // Actual //  Dumitrita Culiuc

50 de agenți economici se vor conecta la platforma CCI RM www.client.chamber.md pentru a beneficia de serviciile online de expertiză a mărfurilor.

Reprezentanții celor 50 de întreprinderi vor beneficia și de un training specializat despre utilizarea platformei. CCI va continua să promoveze platforma pentru care a fost realizat un video despre avantajele și pașii de utilizare a acesteia.

Aceasta a devenit posibil după ce companiile respective  au primit semnături electronice cu sprijinul financiar oferit de proiectul Optim al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation. Această activitate este parte a campaniei de promovare a digitalizării serviciilor CCI în domeniul expertizei, evaluării și certificării originii mărfurilor, menite să faciliteze și simplifice procedurile de export.

Mâine, 28 septembrie, ora 10:00, va avea loc evenimentul de prezentare a platformei www.client.chamber.md. Evenimentul se va desfășura online, pe Zoom și pagina de Facebook a CCI RM. În cadrul evenimentului va participa Sergiu Harea, Președintele CCI precum și reprezentanții celor 52 de companii.

De asemenea, printre invitați vor fi prezenți si Iurie Țurcan, Viceprim-ministru pentru Digitalizare al Republicii Moldova; Olga Tumuruc, Director Agenția de Guvernare Electronică; Artak Harutyunyan, conducătorul proiectului OPTIM.

La final de eveniment va avea loc un workshop despre platforma www.client.chamber.md. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi prezentate și serviciile guvernamentale cu care au fost integrate serviciile CCI RM, precum :

  •          Serviciul guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign);
  •           SIA „MPower” – „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower).

Platforma www.client.chamber.md a fost lansată în luna septembrie 2020 și până în prezent este utilizată de 70 de companii, numărul cărora va crește cu cei 50 noi beneficiari. Până în prezent, prin intermediul platformei au fost eliberate circa 1500 de rapoarte.

În ultimii ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale. În contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, în 2020, CCI a RM  a îndemnat mediul de afaceri să utilizeze serviciile digitale pentru a reduce impactul restricțiilor asupra activității comerciale.  Antreprenorii pot participa deja la expoziții virtuale www.virtual-fairs.md, seminare web, consultări pe diverse teme, forumuri de afaceri, dar și pot solicita expretiza și evaluarea mărfurilor online. Până la sfârșitul anului, este planificată adăugarea a încă trei servicii pe platforma online www.client.chamber.md: Carnet ATA pentru export temporar; Certificate electronice de origine; Avize de atestare a impedimentului justificator (forță majoră).

Lucrările continuă și la platforma de învățare la distanță academy.chamber.md; precum și la Registrul membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova – https://chamber.md/membrii-cci

 

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău