50 de agenți economici se vor conecta la platforma Camerei de Comerț și Industrie a RM. Vor beneficia de un training

27 Sept. 2021, 11:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 11:41 // Actual //  MD Bani

50 de agenți economici se vor conecta la platforma CCI RM www.client.chamber.md pentru a beneficia de serviciile online de expertiză a mărfurilor.

Reprezentanții celor 50 de întreprinderi vor beneficia și de un training specializat despre utilizarea platformei. CCI va continua să promoveze platforma pentru care a fost realizat un video despre avantajele și pașii de utilizare a acesteia.

Aceasta a devenit posibil după ce companiile respective  au primit semnături electronice cu sprijinul financiar oferit de proiectul Optim al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation. Această activitate este parte a campaniei de promovare a digitalizării serviciilor CCI în domeniul expertizei, evaluării și certificării originii mărfurilor, menite să faciliteze și simplifice procedurile de export.

Mâine, 28 septembrie, ora 10:00, va avea loc evenimentul de prezentare a platformei www.client.chamber.md. Evenimentul se va desfășura online, pe Zoom și pagina de Facebook a CCI RM. În cadrul evenimentului va participa Sergiu Harea, Președintele CCI precum și reprezentanții celor 52 de companii.

De asemenea, printre invitați vor fi prezenți si Iurie Țurcan, Viceprim-ministru pentru Digitalizare al Republicii Moldova; Olga Tumuruc, Director Agenția de Guvernare Electronică; Artak Harutyunyan, conducătorul proiectului OPTIM.

La final de eveniment va avea loc un workshop despre platforma www.client.chamber.md. Totodată, în cadrul evenimentului vor fi prezentate și serviciile guvernamentale cu care au fost integrate serviciile CCI RM, precum :

  •          Serviciul guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign);
  •           SIA „MPower” – „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower).

Platforma www.client.chamber.md a fost lansată în luna septembrie 2020 și până în prezent este utilizată de 70 de companii, numărul cărora va crește cu cei 50 noi beneficiari. Până în prezent, prin intermediul platformei au fost eliberate circa 1500 de rapoarte.

În ultimii ani, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează activ strategia pentru transformarea digitală a serviciilor sale. În contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, în 2020, CCI a RM  a îndemnat mediul de afaceri să utilizeze serviciile digitale pentru a reduce impactul restricțiilor asupra activității comerciale.  Antreprenorii pot participa deja la expoziții virtuale www.virtual-fairs.md, seminare web, consultări pe diverse teme, forumuri de afaceri, dar și pot solicita expretiza și evaluarea mărfurilor online. Până la sfârșitul anului, este planificată adăugarea a încă trei servicii pe platforma online www.client.chamber.md: Carnet ATA pentru export temporar; Certificate electronice de origine; Avize de atestare a impedimentului justificator (forță majoră).

Lucrările continuă și la platforma de învățare la distanță academy.chamber.md; precum și la Registrul membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova – https://chamber.md/membrii-cci

 

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău