Să mai bocim puțin. Văd că mulți strâng fioros din pumnișori – ni se încalcă drepturile la libera exprimare. Jos dictatura! Și eu zic Jos! De ce? Ca să fiu în trend cu lumea. Cine astăzi exclamă Sus?!, a comentat fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza recenta decizie a CSE de suspendare a licenței a șase poturi de televiziune.
Fostul premier spune că acum câțiva ani, Banca Națională și Guvernul au fost nevoiți să intervină când 70%(!) din sistemul bancar era controlat prin offshore-uri de persoane dubioase. Și asta după ce s-a furat miliardul. „S-a considerat că e un pericol asupra securității statului. Evident, și azi cineva pe alte meleaguri mai schelălăie. Dar până la urmă a fost o decizie asumată și corectă”.
”Acum, când 70%(!) din piața media este controlată tot prin interpuși și a devenit un instrument de propagandă al hoților de miliarde, dar și al invadatorilor în Ucraina – ne, nelizea. Ba zea, cred eu. Așa cum a procedat și UE, retrăgându-le licențele de emisie. La noi doar le-au suspendat. Să-și aducă în conformitate cu legislația treburile și, poftim. Emisiuni de divertisment, seriale și cancan? Păi pe rețetele TV sunt astăzi sute de canale! Smotri, ne hociu!”, a punctat fostul premier.
Omul de afaceri îi compătimește pe unii dintre angajații televiziunilor cărora le-a fost suspendată licența.
„Îmi este și mie jale de (unii) angajați ai acestor posturi. Sunt chiar talentați. I-am văzut pe unii cum își întorceau jenați privirile din fața camerelor. Mâncau cactuși și plângeau, săracii… Dar ce are munca de jurnalist cu funcția de trompetist-propagandist? Și asta cu „posturi rusești” nu ține deloc. De ce? Întrebați-o pe Maria Zaharova, cea mai mare apărătoare a „libertății presei”. Doar să fiți atenți, puteți încasa vreo zece anișori de pârnaie la țar pentru o întrebare incomodă”, a precizat Sturza.
Fostul premier afirmă că decizia a fost luată fără netransparent și s-a comunicat insuficient
„Un lucru în esență corect și legal s-a făcut ca „de obicei”, într-o formă netransparentă și s-a comunicat extrem de prost. Un fel „de-atâta”. De ce nu a luat această decizie Consiliul Audiovizualului însoțită de explicațiile de rigoare? Sau ei sunt ocupați cu amenzile la TVM? Nu are condiții legale? Atunci avem o problemă. Da, suntem cu războiul la ușă, da, avem stare excepțională. Dar prea ușor am transferat toate deciziile în „edinoe okno” (unicul ghișeu). E ambiție, curaj sau tupeu inconștient”, se întreabă Sturza.
La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, Comisia Situații Excepționale a suspendat, pe perioada stării de urgență, licențele a șase posturi de televiziune. Este vorba de Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.