8.04 lei per kWh! Lovitură dură pentru proprietarii de mașini electrice din Moldova

17 Oct. 2022, 12:03
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Oct. 2022, 12:03 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile tot mai înalte la energia electrică i-a împins pe administratorii rețelelor care gestionează stațiile/terminalele de încărcare cu energie electrică din ţara noastră să aprobe noi tarife care ar trebui să le dea de gândit celor interesați de achiziția unui electromobil în Moldova, scrie autoblog.md.

Totuşi, spre deosebire de alţi carburanţi şi preţul acestora, electromobilele rămân încă favorizate, mai ales pentru folosirea în zone urbane, zi de zi.

De la bun început, trebuie să menționăm că cele spuse mai sus țin exclusiv de proprietarii de mașini electrice care din varii motive alimentează mașinile exclusiv în rețelele electrice publice și nu de la priza de casă, la care ne vom referi un pic mai târziu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

La fel cum era și anterior, proprietarii de mașini electrice au tarife diferite în dependență cu câți kilowați-oră poate fi alimentată mașina pe care o conduc. Dar înainte de a vă arăta tarifele noi, iată care au fost tarifele vechi, aprobate de către o rețea de stații publice la 8 iunie 2022:

În raza municipiului Chișinău:

 • Stația AC 2×22 kW, modificarea tarifului unui EV de la 4.25 la 5.05 lei.
 • Stația DC, port C type 2 (AC) – 43 kW, modificarea tarifului unui EV de la 4.50 la 5.35 lei.
 • Stația DC 50 kW, port A și B, rapide tip CCS și ChadeMO, modificarea tarifului unui EV de la 6.05 la 6.90 lei.

În afara municipiului Chișinău:

 • Stația AC 2×22 kW, modificarea tarifului unui EV de la 4.50 la 5.20 lei.
 • Stația DC, port C type 2 (AC) – 43 kW, modificarea tarifului unui EV de la 4.50 la 5.35 lei.
 • Stația DC 50 kW, port A și B, rapide tip CCS și ChadeMO, modificarea tarifului unui EV de la 6.50 la 7.25 lei.

Acum iată care sunt noile tarife intrate în vigoare de câteva zile:

În raza municipiului Chișinău:

 • Stația AC 2×22 kW, modificarea tarifului unui EV de la 5.05 lei la 6.00 lei.
 • Stația DC, port C type 2 (AC) – 43 kW, modificarea tarifului unui EV de la 5.35 lei la 6.50 lei.
 • Stația DC 50 kW, port A și B, rapide tip CCS și ChadeMO, modificarea tarifului unui EV de la 6.90 lei la 8.04 lei.

În afara municipiului Chișinău:

 • Stația AC 2×22 kW, modificarea tarifului unui EV de la 5.20 lei la 6.30 lei.
 • Stația DC, port C type 2 (AC) – 43 kW, modificarea tarifului unui EV de la 5.35 lei la 6.30 lei.
 • Stația DC 50 kW, port A și B, rapide tip CCS și ChadeMO, modificarea tarifului unui EV de la 7.25 lei la 8.04 lei.

AutoBlog.MD menționează că tarifele de mai sus sunt valabile pentru una dintre cele mai mari rețele de alimentare cu energie electrică din țara noastră. Însă, și ceilalți jucători de pe piață și-au revăzut tarifele.

În același timp menționăm că și consumatorii casnici, începând cu 1 octombrie, beneficiază de un tarif crescut pentru energia electrică de la 2.64 la 3.15 lei pentru un kWh! Prin urmare proprietarii de mașini electrice performante ce au nevoie de 50 kWh sau mai mult, vor fi cei mai afectați de noile tarife și ar trebui să se gândească de două ori înainte de a alimenta de la o stație publică!

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 06:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 06:04 // Actual //  Lupu Eduard

​Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară, relatează The Moscow Times.

El a anunțat acest lucru într-un interviu acordat cotidianului vienez Falter.

„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat el cu privire la capitala austriacă.

El a mai spus că a fost nevoit să își anuleze întoarcerea în Austria după ce mai multe surse ale sale din comunitatea de informații i-au spus că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent el se află într-o vizită în Statele Unite.

Jurnalistul bulgar a locuit de aproape 20 de ani la Viena, unde beneficia de protecţia serviciilor de securitate austriece.

Investigațiile de anvergură la care a participat Christo Grozev

În calitate de investigator principal pentru Rusia, Grozev a jucat un rol esențial în anchetele despre presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a opozantului rus Alexei Navalnîi în timpul unui zbor în Siberia.

El a participat, de asemenea, la investigaţiile care au identificat doi militari ruşi care ar fi avut legătura cu doborârea în 2014 a unui avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în care au murit 298 de persoane.

În luna noiembrie a anului trecut Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului. Alături de acesta au mai fost condamnați un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei.

Este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fie vreodată extrădat de Rusia justiției olandeze.

Jurnalistul bulgar a fost dat în urmărire de Rusia în timp ce locuia în Austria

Grozev a fost dat în urmărire de Rusia în data de 26 decembrie a anului trecut, o măsură despre care afirmă că Moscova nu a justificat-o în vreun fel.

„Încă nu am nicio informaţie cu privire la motivul pentru care sunt căutat, iar singura explicaţie vine de la agenţia de presă de stat RIA Novosti, care susţine că aş fi răspândit ştiri false despre armata rusă”, a declarat el într-un interviu acordat la începutul acestui an.

El a afirmat însă că a fost inclus probabil pe lista neagră a Kremlinului după ce în una din anchetele sale recente i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele lansate împotriva unor ținte civile din Ucraina.

Autoritățile ruse au interzis site-ul de investigații Bellingcat la jumătatea lunii iulie, măsură ironizată de fondatorul său la momentul respectiv din moment ce el nu are niciun fel de prezență juridică sau financiară în Rusia.

„În acest caz, problema protecţiei mele depăşeşte interesul meu personal, pentru că, pentru prima oară, o lege destinată cetăţenilor ruşi se aplică cetăţenilor din alte ţări, în special celor din Uniunea Europeană. Aceasta ar fi fără precedent şi ar reprezenta o mare ameninţare pentru toţi jurnaliştii”, a adăugat el.

În cadrul aceluiași interviu el a denunțat și infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria.

„Este periculos pentru mine să merg pe jos prin Plovdivul meu natal (al doilea oraş ca mărime din Bulgaria) sau să mă plimb pe malul mării. Sunt mai relaxat cu familia mea în ţara în care mă aflu”, afirma el la momentul respectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău