9 MUSES – vinuri premium produse de Castel Mimi şi ridicate la rang de artă

18 Dec. 2024, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2024, 09:36 // Actual //  bani.md

Vinificaţia este o adevărată artă pentru cei care produc vinul, dar şi pentru cei care îl consumă. Castel Mimi ridică vinul la rang de artă prin producerea unei serii dedicate şi inspirate din mitologia greacă – 9 MUSES.

4 din cele 9 muze, fiice ale lui Zeus, se regăsesc în vinurile – Sauvignon Blanc 2023, Merlot rosé 2023, Cabernet Sauvignon 2022 şi spumantul Feteasca Albă brut, produse de Castel Mimi. Au fost atent concepute ca vinuri premium, dar care totodată sunt accesibile pentru pasionaţii de vin şi doritorii de a le savura şi percepe cu fiecare strop.

„După o perioadă intensă, în care am experimentat drojdia şi tehnologiile de ultimă generaţie, am decis să creăm o serie de vinuri dedicate celor care apreciază vinurile de calitate, precum şi inovaţia în vinificaţie”, spune Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

Inovaţia şi înaltele tehnologii sunt aplicate nu doar în timpul producerii şi fermentării vinurilor din seria 9 MUSES, dar şi în momentul recoltării strugurilor, Castel Mimi fiind singura vinărie din Republica Moldova care deţine tehnologii de înaltă precizie în producerea vinurilor. Astfel, datorită unui sistem performant de sortare, strugurii sunt aleşi de bobiţele necoape, uscate sau frunze, iar în producere ajung cei mai buni şi sănătoşi struguri. Mai mult, în tot procesul de vinificaţie este exclus oxigeul, care este duşmanul unui vin de înaltă calitate. Oxigenul este înlocuit cu gazele inerte, pentru a evita oxidarea şi a păstra aromele vinurilor.

Spumantul 9 MUSES Feteasca Albă brut este inspirat de către zeiţa dansului Terpsichore şi este predestinat sărbătorilor, petrecerilor şi a bunei dispoziţii.

Vinul 9 Muses Sauvignon Blanc 2023 a fost creat în cinstea zeiţei Clio, muza istoriei, deloc întâmplător. Soiul internaţional are o bogată istorie în lume.

9 Muses Merlot rosé 2023 este dedicat zeiţei Erato, cea îndrăgostită de poezia romantică, la fel cum îndrăgostiţii îşi exprimă sentimentele şi trăirile la un pahar de vin rosé.

9 Muses Cabernet Sauvignon 2022 – vinul roşu inspirat de zeiţa Calliope, muza cântecului eroic, fiind cunoscută ca cea mai înţeleaptă dintre cele nouă muze.

Precizăm că ultimele două vinuri – rosé şi roşu au fost medaliate cu Aur în cadrul concursului naţional „Vinul Moldovei” 2024, alături de alte zece vinuri ale Castel Mimi.

Mai multe detalii despre seria 9 MUSES şi procesul de producere a acestor vinuri aflaţi vizitând blogul jurnalistei de vinuri Anghelina Taran wine-and-spirits.md

Realitatea Live

18 Dec. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 11:38 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță prelungirea termenului pentru actualizarea informațiilor referitoare la beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice, întreprinzătorilor individuali și organizațiilor necomerciale din Republica Moldova. Astfel, noul termen-limită pentru depunerea declarațiilor este 31 decembrie 2025. Modificările legale necesare vor fi adoptate de Parlament până la sfârșitul acestui an.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică care deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea utilizării entităților juridice în scopuri ilegale. În plus, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele ale Uniunii Europene, pentru a permite monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarului efectiv va fi obligatorie doar pentru entitățile care au avut modificări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație. De asemenea, cererile pot fi transmise electronic la adresa be@asp.gov.md, fără a fi necesară prezentarea fizică la sediile ASP.

Pentru a facilita procesul, se va permite depunerea unei singure declarații inițiale, iar actualizările vor fi necesare doar în cazul schimbării beneficiarilor, fondatorilor sau în cazul reorganizării ori radierii unităților din Registru. Parlamentul va extinde termenul pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și va amâna aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare. În plus, se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, pentru a reduce cozile și timpul de așteptare. Din aprilie 2025 va deveni operațională o platformă digitală care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi, fără a mai fi necesar să trimiteți informațiile prin email.

Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.
Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală