A treia licitație la Aeroportul Chișinău: Comisia va decide cum se va proceda, dacă în concurs rămâne doar Lagardere

01 Aug. 2024, 15:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Aug. 2024, 15:49 // Actual //  Lupu Eduard

Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău urmează să fie relansată, a declarat Natalia Cojocaru, șefa Serviciului de presă al aeroportului. Comisia de licitație urmează să stabilească data exactă, care va fi publicată în Monitorul Oficial.

Până acum, doar o singură companie, Lagardere, s-a înscris în concurs. Întrebată despre procedura în cazul în care rămâne doar Lagardere, Cojocaru a afirmat că membrii comisiei de licitație vor lua o decizie în acest sens.

Roman Cojuhari, directorul APP, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că a solicitat comisiei să expedieze scrisori către toate companiile europene identificate, anunțând data de depunere a documentelor înainte de reluarea licitației.

Referindu-se la situația în care doar Lagardere rămâne în concurs, Cojuhari a precizat că licitația va fi desfășurată cu un pas minim stabilit de comisie, aproximativ o săptămână după publicarea în Monitorul Oficial, cu o prelungire de 15 zile. Desemnarea câștigătorului ar putea avea loc până la sfârșitul lunii august.

Aceasta este a treia încercare de a închiria spațiile comerciale de la aeroport. Pe 21 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările legislative care extindeau termenul de arendă a spațiilor comerciale, adoptate la inițiativa deputatului Radu Marian. Legea a fost reexaminată și revotată în Parlament.

Deși autoritățile au promis să atragă alți investitori prin modificarea condițiilor care favorizau compania Lagardere, acest lucru nu s-a concretizat. Experții susțin că licitația favorizează compania Lagardere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Sept. 2024, 08:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2024, 08:11 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Milionarii au în vedere orașele europene pe măsură ce caută să se mute, iar Parisul e în topul preferințelor, arată un nou raport, citat de CNBC.

Aproximativ 83% dintre persoanele cu o avere netă ridicată – definite ca fiind cele care câștigă 1 milion de dolari sau mai mult – care se gândesc să se mute în altă țară preferă viața la oraș pentru oportunitățile culturale și economice pe care le oferă, se arată în Raportul Knight Frank privind stilul de viață european, publicat în această săptămână. În același timp, 17% au declarat că preferă locațiile rurale și stațiunile turistice pentru peisajele naturale și stilul de viață mai lent.

Potrivit raportului Knight Frank, primele cinci orașe europene în care persoanele cu averi mari se gândesc să se mute în 2024 sunt Paris, Berlin, Barcelona, Viena și Madrid.

Consultanții imobiliari Knight Frank au intervievat 700 de persoane cu averi nete ridicate din 11 țări diferite, inclusiv din Regatul Unit și SUA, cu privire la părerea lor despre cele mai atractive orașe și stațiuni europene. Acesta a clasificat 10 orașe și stațiuni pe baza „Monitorului stilului de viață european”, care le-a evaluat în funcție de cinci parametri-cheie: economia, calitatea vieții, mediul, infrastructura și mobilitatea, precum și capitalul uman.

Parisul a ocupat primul loc pe listă și s-a evidențiat în categorii precum economia și capitalul uman, care include factori precum universitățile, sediile corporative și investițiile culturale. Cu toate acestea, Londra – considerată adesea drept un centru pentru super-bogați – nici măcar nu a intrat în top cinci, ocupând locul șapte.

Henley & Partners, o companie de consultanță care urmărește tendințele în materie de migrație, afirmă că un număr record de 128 000 de milionari intenționează să se mute la nivel mondial în 2024, comparativ cu 120 000 în 2023, potrivit raportului Knight Frank.

În plus, 19% dintre persoanele cu valoare netă foarte mare – cele care au o avere de 30 de milioane de dolari sau mai mult – intenționează să solicite un al doilea pașaport sau să obțină cetățenia unei alte țări, a constatat Knight Frank.

Potrivit raportului, principalele priorități ale milionarilor atunci când se relochează sunt securitatea și confidențialitatea, urmate de ocuparea forței de muncă, taxe și educație.Generația Z și milenialii tind să prioritizeze ocuparea forței de muncă, în timp ce generațiile mai în vârstă sunt mai preocupate de fiscalitate.

„Securitatea și impozitarea sunt mai critice pentru HNWI [persoane cu averi nete mari] decât preocupările legate de viză atunci când se relochează.Având în vedere volatilitatea geopolitică în creștere și provocările legate de confidențialitate în era digitală, această concentrare nu este surprinzătoare”, se arată în raport.„Tensiunile geopolitice și schimbările de politică determină HNWI să se relocalizeze în jurisdicții mai favorabile”, a declarat în raport Kate Everett-Allen, șeful departamentului de cercetare rezidențială europeană al Knight Frank.„Retragerea rapidă a 1,5 miliarde CHF [franci elvețieni, sau 1,8 miliarde de dolari] de la Credit Suisse la sfârșitul anului 2022 de către deținătorii de conturi bogați a evidențiat cât de repede pot reacționa persoanele înstărite la riscurile financiare percepute.”Top 5.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău