Flota din umbră a lui Putin, sub focul Uniunii Europene: Sancțiuni stricte și monitorizare din satelit

12 Nov. 2024, 11:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Nov. 2024, 11:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană se pregătește să răspundă mai ferm încălcării sancțiunilor impuse Rusiei, în special în ceea ce privește utilizarea flotei de petrolieri vechi și înregistrarea lor sub companii fantomă, care pot provoca un dezastru ecologic în orice moment. În noul an, ar putea fi impuse noi reglementări pentru trecerea acestor nave prin apele europene.

Parlamentul European lucrează la o rezoluție care vizează „măsuri direcționate” împotriva petrolierelor din flota umbrită a Rusiei. Documentul, care beneficiază de un larg suport, solicită „urmărirea sancționată sistematică” a navelor care transportă petrol rus, intensificarea monitorizării prin satelit și efectuarea de „inspecții specifice”. De asemenea, se propune ca aceste nave să furnizeze asigurări adecvate atunci când tranzitează apele UE.

Multe dintre aceste petroliere sunt înregistrate pe numele unor companii necunoscute, iar informațiile despre asigurările acestora sunt inexistente, ceea ce ar putea împiedica despăgubirile în caz de poluare cu petrol. Deja au fost identificate zeci de incidente în care aceste nave au lăsat urme de petrol pe distanțe mari, în zone precum Marea Adriatică, Marea Mediterană, Canalul Mânecii, dar și în apropierea țărmurilor Chinei, SUA și Americii de Sud.

„Este doar o chestiune de timp până când se va produce o catastrofă ecologică”, a declarat Jonas Sjöstedt, europarlamentar suedez, care conduce lucrările asupra rezoluției. De asemenea, el a subliniat că, dacă nu se oprește activitatea flotei umbrite, aceasta va continua să „finanțeze mașina de război a lui Putin”.

Parlamentul European cere statelor membre ale UE să adopte măsuri decisive pentru a opri aceste nave care transportă petrol în Marea Baltică. Deși rezoluția Parlamentului European nu are caracter obligatoriu, Comisia Europeană pregătește sancțiuni, iar începând din ianuarie 2024, când Polonia va prelua președinția Consiliului UE, se va începe lucrul la un al 15-lea pachet de sancțiuni. Guvernul Ungariei, care a deținut președinția în a doua jumătate a anului 2024, nu a ridicat subiectul unor noi sancțiuni.

Conform estimărilor, flota umbrită rusă transportă 70% din petrolul și produsele petroliere din Rusia, iar unii experți estimează că ponderea ajunge la 80%. De asemenea, conform datelor, vârsta medie a navelor din această flotă este de 18 ani, cu multe probleme tehnice deja semnalate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău