Proiect revoluționar în Chișinău: Orașul va economisi 30% din pierderile de căldură cu un credit de 143,5 mil. de euro

13 Nov. 2024, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Nov. 2024, 12:44 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, inițierea negocierilor pentru semnarea unui Acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 143,5 milioane de euro. Scopul acestui împrumut este de a finanța proiectul de “Optimizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.

Proiectul vizează modernizarea infrastructurii de termoficare din capitala Moldovei și va include instalarea a 2.510 Puncte Termice Individuale (PTI), precum și tranziția a 1.665 de blocuri la distribuția orizontală a agentului termic. Aceste schimbări vor contribui la reducerea pierderilor de căldură cu până la 30%, iar consumatorii vor avea posibilitatea de a conecta sau deconecta încălzirea în apartamentele lor, reglând independent consumul de energie.

În plus, proiectul prevede și lucrări de anvelopare a blocurilor de locuințe, reabilitarea rețelelor termice primare și construcția a două stații de pompare. Aceste măsuri nu doar că vor optimiza consumul de energie termică, dar vor reduce și costurile pentru consumatori, având un impact pozitiv asupra mediului prin diminuarea emisiilor de carbon.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 326 de milioane de euro, iar aproximativ 40 de milioane de euro vor fi oferite sub formă de grant.

Echipa de negociatori, condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov, va purta discuții cu BERD pentru a clarifica condițiile financiare ale împrumutului, precum și aspectele tehnice și procedurale necesare intrării în vigoare și eventualei modificări a Acordului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO