Campania „Noiembrie – luna fără datorii”, ediția 2024 – Libertatea financiară începe cu decizii responsabile

18 Nov. 2024, 14:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
18 Nov. 2024, 14:23 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Într-o eră în care facilitățile de creditare devin tot mai accesibile, educația financiară are un rol esențial, oferind nu doar cunoștințe despre cum să economisim și să cheltuim banii în mod responsabil, ci și o înțelegere a conceptelor cheie, cum ar fi bugetarea, investițiile și datoriile. Gestionarea înțeleaptă a bugetului, înțelegerea dobânzilor, studierea termenilor contractuali și asumarea responsabilității pentru deciziile noastre financiare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății financiare pe termen lung.

Cele mai valoroase lecții despre bani vin din experiență, din momentele mai mult sau mai puțin plăcute legate de bani. „Experiențele legate de bani, bune sau rele, au rolul de a ne învăța. Noi, la INCASO, înțelegem că, în viața oricui, pot exista perioade cu greutăți financiare. De aceea, în fiecare an, în cadrul campaniei „Noiembrie – luna fără datorii” oferim reduceri substanțiale la achitarea datoriilor. Anul acesta avem și o tombolă cu premii săptămânale”, a menționat Ilie Jecicov, Director executiv al Companiei INCASO.

Potrivit datelor unuia dintre cele mai mari birouri ale istoriilor de credit din Moldova, numărul împrumuturilor oferite persoanelor fizice  a scăzut cu 10% față de 2023. Astfel, în perioada ianuarie – noiembrie 2023 au fost acordate 315.376 credite, față de 287.797 de la începutul anului curent. Chiar și așa, suma totală a creanțelor gestionate de INCASO a ajuns la peste 2,3 miliarde de lei la finele lunii octombrie, în creștere cu circa 44% față de aceeași perioadă din 2023.

Orice persoană care dorește să se informeze despre datoria sa, poate verifica acum rapid informațiile cu ajutorul unui asistent virtual. Tot ce trebuie să facă este să dea click aici și sa urmeze instrucțiunile, iar informațiile despre sumă, opțiunile de plată și contactul juristului pentru suport personalizat vor fi oferite instant.

 „Noiembrie – luna fără datorii” este o campanie marca INCASO, care a ajuns deja la ediția a 13-a, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale fără Datorii, marcată anual în data de 17 noiembrie. INCASO îndeamnă toți cetățenii să adopte o conduită responsabilă în raport cu finanțele și să acorde mai multă  importanță reputației financiare.

Compania de gestiune a creanțelor INCASO

www.incaso.md | (022) 95 93 59

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO