Campania „Noiembrie – luna fără datorii”, ediția 2024 – Libertatea financiară începe cu decizii responsabile

18 Nov. 2024, 14:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
18 Nov. 2024, 14:23 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Într-o eră în care facilitățile de creditare devin tot mai accesibile, educația financiară are un rol esențial, oferind nu doar cunoștințe despre cum să economisim și să cheltuim banii în mod responsabil, ci și o înțelegere a conceptelor cheie, cum ar fi bugetarea, investițiile și datoriile. Gestionarea înțeleaptă a bugetului, înțelegerea dobânzilor, studierea termenilor contractuali și asumarea responsabilității pentru deciziile noastre financiare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății financiare pe termen lung.

Cele mai valoroase lecții despre bani vin din experiență, din momentele mai mult sau mai puțin plăcute legate de bani. „Experiențele legate de bani, bune sau rele, au rolul de a ne învăța. Noi, la INCASO, înțelegem că, în viața oricui, pot exista perioade cu greutăți financiare. De aceea, în fiecare an, în cadrul campaniei „Noiembrie – luna fără datorii” oferim reduceri substanțiale la achitarea datoriilor. Anul acesta avem și o tombolă cu premii săptămânale”, a menționat Ilie Jecicov, Director executiv al Companiei INCASO.

Potrivit datelor unuia dintre cele mai mari birouri ale istoriilor de credit din Moldova, numărul împrumuturilor oferite persoanelor fizice  a scăzut cu 10% față de 2023. Astfel, în perioada ianuarie – noiembrie 2023 au fost acordate 315.376 credite, față de 287.797 de la începutul anului curent. Chiar și așa, suma totală a creanțelor gestionate de INCASO a ajuns la peste 2,3 miliarde de lei la finele lunii octombrie, în creștere cu circa 44% față de aceeași perioadă din 2023.

Orice persoană care dorește să se informeze despre datoria sa, poate verifica acum rapid informațiile cu ajutorul unui asistent virtual. Tot ce trebuie să facă este să dea click aici și sa urmeze instrucțiunile, iar informațiile despre sumă, opțiunile de plată și contactul juristului pentru suport personalizat vor fi oferite instant.

 „Noiembrie – luna fără datorii” este o campanie marca INCASO, care a ajuns deja la ediția a 13-a, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale fără Datorii, marcată anual în data de 17 noiembrie. INCASO îndeamnă toți cetățenii să adopte o conduită responsabilă în raport cu finanțele și să acorde mai multă  importanță reputației financiare.

Compania de gestiune a creanțelor INCASO

www.incaso.md | (022) 95 93 59

Realitatea Live

18 Nov. 2024, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce Rosstat estimează inflația din Rusia la câteva procente, iar Banca Centrală preconizează o încetinire a acesteia până la 5% în anul următor, prețurile alimentelor de bază continuă să crească cu două cifre.

Costul setului de ingrediente necesar pentru pregătirea salatei Olivier de Anul Nou a crescut cu aproape 70% în primele 11 luni ale anului 2024, potrivit unui calcul realizat de „Parliamentary Newspaper”, pe baza datelor furnizate de Rosstat.

Pentru a prepara 800 de grame de salată Olivier pentru o familie de patru persoane, în noiembrie 2024 va fi nevoie de cel puțin 348 de ruble, comparativ cu 204,83 ruble în ianuarie (+69,7%). Dacă salata este făcută cu salam „doctor’s”, costul va crește la 414 ruble, iar cea mai ieftină variantă va fi salata cu carne de pui, conform estimărilor publicației.

„Indexul Olivier” include 150 de grame de salam, 150 de grame de cartofi, 70 de grame de morcovi, 80 de grame de castraveți (fresci sau murați), 120 de grame de mazăre, două ouă și 80 de grame de maioneză.

Statisticile oficiale estimează inflația alimentară mult mai scăzută. Potrivit Rosstat, la 5 noiembrie aceasta era de doar 9,3% față de anul trecut și 6,4% față de începutul anului.

Cu toate acestea, aceste cifre au fost criticate de experții Institutului de Economie al Perioadei de Tranziție din Stockholm, care au sugerat că datele oficiale sunt mincinoase și propagandistice. Aceștia subliniază că metodele alternative de măsurare a inflației arată o creștere mult mai mare a prețurilor. De exemplu, holdingul „Romir”, care măsoară creșterea prețurilor pe baza achizițiilor reale, confirmate de chitanțe, estimează că inflația produselor de consum de bază (FMCG) a fost de 87% de la începutul războiului, cu 33,4% în primul an, 23,2% în al doilea an și încă 13,7% în primele 9 luni din 2024.

În același timp, Rosstat raportează o inflație de doar 27,1% (11,9% în 2022, 7,4% în 2023 și 5,8% în perioada ianuarie-septembrie 2024).

Pentru a combate creșterea inflației, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară de opt ori începând din vara anului 2023, ajungând la 21% pe an, cel mai mare nivel din 2003. În cadrul reuniunii din decembrie, se așteaptă o nouă majorare a ratei dobânzii, a avertizat banca centrală.

Băncile ruse se pregătesc pentru o posibilă creștere a dobânzii și în februarie 2025, ceea ce este reflectat în cotele swapurilor de dobândă de pe piața interbancară, conform analiștilor de la Alfa Bank.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău