Datoriile externe și intervențiile valutare reduc rezervele Moldovei cu milioane de dolari

08 Dec. 2024, 11:43
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
08 Dec. 2024, 11:43 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

La data de 29 noiembrie 2024, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au ajuns la 5,281 miliarde dolari SUA, marcând o scădere de 318,85 milioane dolari SUA față de nivelul înregistrat la 31 octombrie 2024, când acestea însumau 5,599 miliarde dolari SUA, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Diminuarea rezervelor a fost determinată de mai mulți factori, printre care intervențiile de vânzare pe piața valutară în valoare de 154,10 milioane dolari SUA, ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, în valoare de 84,59 milioane dolari SUA, și deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA, care a generat o reducere de 62,93 milioane dolari SUA. Alte plăți care au contribuit la diminuarea rezervelor includ serviciul datoriei publice externe, în valoare de 34,75 milioane dolari SUA, plățile efectuate de Ministerul Finanțelor, în sumă de 2,49 milioane dolari SUA, reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții, care a scăzut cu 1,67 milioane dolari SUA, și alte ieșiri nete în valoare de 3,88 milioane dolari SUA.

Pe parcursul aceleiași perioade, anumite intrări au contribuit la creșterea rezervelor oficiale. Veniturile din gestionarea rezervelor valutare au adus 17,65 milioane dolari SUA, înregistrarea creditelor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale a însumat 7,04 milioane dolari SUA, iar intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au adus 0,87 milioane dolari SUA. Scăderea activelor oficiale de rezervă reflectă intervențiile BNM pe piața valutară, gestionarea obligațiilor externe ale statului și influențele fluctuațiilor valutare, fiind un indicator esențial al poziției financiare externe a Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 15:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
11 Dec. 2024, 15:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Peste 500 de antreprenori, manageri de top și freelanceri din Republica Moldova s-au reunit pe 23 noiembrie la Madison Park pentru a participa la a doua ediție a Conferinței Talking Business 2.0, un eveniment dedicat celor care vor să-și ducă afacerea la următorul nivel.

Evenimentul, organizat de RarePeople a reunit speakeri de renume din diverse domenii, care au împărtășit soluții valoroase despre marketing, optimizarea proceselor de afaceri, leadership și dezvoltare personală. Participanții au avut ocazia să asiste la două blocuri de prezentări urmate de paneluri interactive, în care au obținut soluții aplicabile pentru afacerea lor.

“Este un eveniment important pentru orice antreprenor sau profesionist care își dorește să învețe și să aplice cele mai bune practici pentru creșterea afacerii sale. Mă bucur că am reunit o comunitate puternică, unde ideile au fost împărtășite și au fost discutate soluții inovative pentru viitorul afacerilor din Moldova,” a declarat Mihail Popescu, fondator RarePeople și organizator al conferinței.

În cadrul primei sesiuni, participanții au avut ocazia să afle despre marketing inteligent de la Ion Botnaru, despre dezvoltarea personală și succesul în afaceri de la Vadim Mămăligă, și despre leadershipul autentic de la Carolina Bugaian. De asemenea, Tudor Darie a vorbit despre antreprenoriat, iar Vladislav Papanaga despre proiectele verzi care pot genera venituri pasive.

În cel de-al doilea bloc, discuțiile s-au concentrat pe soluțiile pentru creșterea afacerii, cu speakeri precum Nicolae Șoitu, care a abordat optimizarea vânzărilor, Ludmila Lavric, care a subliniat importanța orientării către client, și Viorica Țîmbalari, care a vorbit despre puterea comunității. Ruslan Cojocaru a învățat participanții cum să transforme eșecurile în lecții valoroase, iar Corneliu Său a încheiat sesiunea subliniind că “cel mai important proiect al vieții sunt eu”.

Evenimentul a fost moderat cu profesionalism de Mihaela Sîrbu (pentru primul panel) și Mihail Popescu (pentru al doilea panel), care au stimulat discuțiile și au încurajat întrebările participanților.

Partenerii conferinței – Sequrity Group (partener general), Nova Poshta (partener gold), Radacini, Fagura, avion.md, GBS Auto, delucru.md, Dorna, Viggo, QMeter, Sublime, Panadero, Lerna by Skillbox și alții – au contribuit semnificativ la succesul evenimentului, oferind soluții valoroase, produse și servicii care au completat perfect agenda conferinței.

Participanții au avut ocazia să descopere soluții de finanțare de la Fagura, să învețe despre optimizarea afacerii cu QMeter și să testeze produsele de îngrijire de la Sublime. Dorna s-a asigurat că toată lumea a rămas hidratată pe parcursul evenimentului, iar Radacini și Istorii cu Cașcaval au oferit un moment delicios de networking cu vinuri rafinate și brânzeturi de calitate.

Mulțumim tuturor partenerilor și participanților pentru contribuția lor în succesul acestei ediții. Împreună, am creat o experiență de neuitat, care va contribui la dezvoltarea afacerilor din Moldova

 

 

 

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală