Siria, piesa cheie din jocul energetic global. Impactul economic asupra Rusiei?

09 Dec. 2024, 16:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Dec. 2024, 16:02 // Actual //  Ursu Victor

De fapt, Siria reprezintă un punct strategic în contextul geopoliticii energetice globale, iar orice transformare a regimului său politic ar putea afecta considerabil interesele economice și strategice ale Rusiei. Deși Rusia a sprijinit regimul lui Bashar al-Assad pentru a-și păstra influența în regiune, consecința schimbării puterii în Siria ar afecta direct exporturile de energie ale Rusiei și poziția sa pe piața europeană.

Dependența Europei de gazul rusesc este un factor cert în menținerea influenței Moscovei: Rusia furnizează aproximativ o treime din consumul de energie al Uniunii Europene, în timp ce regiunile Europei Centrale și de Sud-Est depind aproape exclusiv de gazul rusesc. Această dependență restrânge gradul de sancțiuni economice europene împotriva Rusiei din cauza alternativelor limitate. Cu toate acestea, proiecte precum „Arab Gas Pipeline” care transportă gaze din Egipt prin Iordania, Siria și Liban până în Europa ar putea fi realizate odată cu schimbarea regimului din Siria. Aceasta va include o serie de noi poziții în diversele surse de gaze ale UE și va scădea dramatic cota de piață a Rusiei.

Un alt proiect strategic este gazoductul Iran-Irak-Siria care urma să transporte gaze și petrol în Europa prin porturile siriene. Controlul asupra acestui coridor energetic este important pentru Rusia în contracararea inițiativelor susținute de SUA și aliații săi, cum ar fi gazoductele din Qatar sau Arabia Saudită care ar putea traversa Siria pentru a ajunge în Europa. În acest sens, o restructurare a regimului sirian ar întări și mai mult poziția Qatarului și a Arabiei Saudite, care urmăresc ambele să tranziteze gaze în Siria. Acest lucru îi va pune în concurență directă cu Gazprom, subminând astfel privilegiile monopoliste pe piața europeană.

Costurile intervenției militare a Rusiei în Siria sunt estimate la aproximativ 58 de miliarde de ruble, o sumă destul de modestă în comparație cu potențialele pierderi economice în cazul pierderii a jumătate din piața europeană de hidrocarburi. Astfel de pierderi pot duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu până la 12%, ceea ce s-a întâmplat în Iran în temeiul sancțiunilor internaționale. În 2015, Gazprom a generat venituri nete de 2,16 trilioane de ruble din exporturile către Europa. Pierderea acestei piețe, chiar și parțial, ar însemna un declin economic abrupt și destabilizarea economiei ruse.

Rusia vede Siria ca o parte importantă a strategiei sale energetice și geopolitice. Influența sa în regiune este crucială pentru blocarea alternativelor care ar putea reduce dependența Europei de resursele rusești. Orice reconfigurare politică a regimului sirian în favoarea grupărilor pro-occidentale poate crea un precedent geopolitic nefavorabil pentru Moscova, ducând la creșterea concurenței pe piețele energetice și la reducerea veniturilor economice ale Rusiei. Cu toate acestea, prețul pentru influența Rusiei în Siria rămâne semnificativ mai mic decât riscurile economice generate de pierderea poziției sale dominante pe piața energetică europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO