Escrocii atacă din nou: Pierderi bancare de miliarde în doar trei luni

10 Dec. 2024, 09:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 09:59 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Între iulie și septembrie 2024, escrocii au sustras 9,3 miliarde de ruble din conturile bancare ale cetățenilor și companiilor din Rusia, conform unui raport al Băncii Centrale a Rusiei. Aceasta reprezintă cel mai mare volum trimestrial de pierderi înregistrat în ultimii patru ani.

Din suma totală pierdută, peste 40% a provenit din atacuri asupra serviciilor de online banking și transferuri bancare. Acest lucru marchează o schimbare față de tendințele anterioare, când principalele pierderi erau asociate tranzacțiilor cu carduri bancare. În al treilea trimestru, au fost înregistrate 189.300 de cazuri de fraudă legate de carduri, cu un prejudiciu de 2,2 miliarde de ruble.

Banca Centrală a inițiat măsuri mai stricte pentru a combate fraudele:

  • A blocat 12.100 de site-uri și pagini de social media folosite de escroci.
  • A transmis informații despre 42.100 de numere telefonice suspecte către operatorii de telecomunicații.

În aceeași perioadă, băncile au raportat 16,1 milioane de tentative de atacuri cibernetice și au reușit să prevină pierderi de 4,9 trilioane de ruble.

Creșterea numărului de fraude este legată și de schimbări legislative care au intrat în vigoare din iulie 2024. O nouă lege extinde definiția tranzacțiilor efectuate fără consimțământul clientului, incluzând și cele realizate prin înșelătorie sau abuz de încredere. Totodată, băncile sunt obligate să identifice fraudele pe baza a șase criterii, față de trei anterior.

Noile reguli introduse la sfârșitul lunii iulie permit băncilor să suspende tranzacțiile suspecte timp de două zile dacă destinatarul este inclus pe lista neagră a Băncii Centrale. În caz contrar, banca trebuie să restituie suma clientului în termen de 30 de zile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

11 Dec. 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 11:07 // Actual //  Ursu Victor

Bulgaria a anunțat că va opri livrările de gaz rusesc prin „Turkish Stream” dacă Gazprom nu găsește o modalitate de a plăti pentru tranzit. După impunerea sancțiunilor americane asupra Gazprombank, compania rusă a pierdut posibilitatea nu doar de a primi plăți pentru gazul său, dar și de a achita taxele de transport.

În trecut, Gazprom efectua plățile către Bulgartransgaz, compania care transportă gazul în Serbia și Ungaria, prin intermediul Gazprombank, însă această opțiune a dispărut după sancțiunile impuse băncii pe 21 noiembrie. Deși președintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru a actualiza procedurile de plată, adăugând un mecanism pentru compensarea cerințelor reciproce, acest mecanism se adresează în principal clienților care plătesc pentru gaz, nu celor care furnizează serviciul de transport, notează Bloomberg.

Ministerul Energiei din Bulgaria, Vladimir Malinov, a declarat că Bulgartransgaz va respecta cu strictețe obligațiile sale contractuale și va opri tranzitul gazului rusesc dacă serviciile nu sunt plătite. „Este responsabilitatea companiei care a rezervat capacitățile și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a afirmat Malinov.

Plățile pentru livrările anterioare au fost deja primite, iar Rusia are termen până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a mai spus ministrul.

Bulgaria asigură aproape 18 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Serbia și Ungaria, iar o parte din acest gaz ajunge și în alte țări din Balcanii de Vest. De la începutul anului 2022, Bulgaria a primit deja plăți de tranzit în valoare de peste 750 milioane de dolari.

În același timp, Ungaria și-a exprimat îngrijorarea, subliniind că situația amenință securitatea energetică a Europei. Această problemă se complică și mai mult în contextul în care Ucraina a anunțat că va încheia acordul de tranzit de gaz la sfârșitul acestui an, ceea ce va afecta și rutele către Ungaria și Slovacia.

În prezent, rezervoarele de gaz din Europa sunt umplute în proporție de 82%, față de 95% la începutul sezonului, iar ritmul de extragere a gazului a fost mai rapid în noiembrie și decembrie decât în anii anteriori. Prețul gazului pe piață variază între 44 și 48 euro/MWh, ajungând la 45,5 euro marți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală