Preţul cafelei a atins un nivel record la Bursa de la New York, pe fondul sporirii temerilor privind diminuarea livrărilor pe plan global, transmite Bloomberg.
Traderul Volcafe Ltd şi-a înrăutăţit perspectivele privind producţia din Brazilia, principalul furnizor mondial, din cauza secetei prelungite. Ţara ar urma să producă doar 34,4 milioane de saci de cafea arabica, o scădere cu aproximativ 11 milioane de saci faţă de prognoza din septembrie, conform prezentării consultate de Bloomberg News.
Producţia globală de cafea este în grafic să fie mai scăzută decât cererea cu 8,5 milioane de saci în sezonul 2025-26, ceea ce ar reprezenta al cincilea an consecutiv de deficit, conform Volcafe.
De la începutul anului şi până în prezent, preţul cafelei arabica a crescut cu peste 80%, ceea ce o face una dintre materiile prime cu cele mai bune performanţe, alături de cacao, pentru care preţurile s-au dublat.
Cotaţiile futures la bursa de la New York au urcat marţi cu 4,7%, la 3,457 dolari pe livră (454 grame), cel mai ridicat nivel din 1977, când piaţa era afectată sever de îngheţul care a devastat culturile din Brazilia.
Acum sporesc temerile privind viitoarele livrări din Brazilia după seceta severă şi prelungită din acest an. De asemenea, există îngrijorări privind producţia de cafea robusta din Vietnam, din cauza ploilor masive.
Recoltele dezamăgitoare de la producătorii cheie au dus la reducerea stocurilor de cafea pe plan mondial în ultimii patru ani, în timp ce China este acum o nouă piaţă în creştere rapidă.
„Producţia de cafea nu face faţă majorării cererii”, pe fondul majorării consumului în China. Concentrarea producţiei în câteva ţări, inclusiv Brazilia şi Vietnam, face ca această materie primă să fie în special vulnerabilă la condiţiile meteo adverse”, a apreciat Ole Hansen, de la Saxo Bank.
Cafeaua devine un lux: Prețurile ating un record din cauza recoltelor slabe din Brazilia


Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.
Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.
Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.
„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.
Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1A început împărțeala celor 1,9 miliarde de euro de la UE: Bolea și-a luat jackpot-ul, agricultura fără niciun sfanț
-
2Jaf legalizat! SUA cere tot – petrol, gaze, căi ferate. Ucraina ripostează: Nu suntem de vânzare
-
3Oligarhii ruși își „curăță” trecutul de pe Google! Peste 40 de miliardari implicați
-
4Carnea noastră de porc hrănește bugetul, dar tot importurile au parte de tratament VIP fără taxe
-
5„Cămila agriculturii” cară milioane în conturile exportatorilor moldoveni









