Catastrofă ecologică în Marea Neagră: Două petroliere rusești au deversat mii de tone de păcură

16 Dec. 2024, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Dec. 2024, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Două petroliere de tip „Volgoneft”, încărcate cu aproximativ 8.000 de tone de păcură, s-au scufundat în Strâmtoarea Kerci din cauza unei furtuni violente. Potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență al Rusiei (MSE), unul dintre nave, Volgoneft-212, s-a rupt în două și s-a scufundat la opt kilometri de țărm, având la bord 13 membri ai echipajului și 4.300 de tone de păcură. Celălalt petrolier, Volgoneft-239, grav avariat, a fost lăsat în derivă, având la bord 14 marinari și aproximativ 4.000 de tone de produse petroliere.

Echipele de salvare au intervenit cu un elicopter Mi-8 și un remorcher din portul Kamysh-Burun. Până în prezent, 12 marinari au fost salvați, însă unul a fost confirmat decedat, iar alți patru, aflați în cala petrolierului în momentul accidentului, sunt încă dați dispăruți. Autoritățile suspectează că aceștia ar fi murit.

O parte din păcura transportată s-a scurs în mare, Greenpeace avertizând cu privire la riscul unei catastrofe ecologice de amploare. Organizația a reamintit că, în 2007, o altă navă de tip „Volgoneft” s-a scufundat în aceeași zonă, deversând 1.600 de tone de păcură, ceea ce a dus la contaminarea gravă a zeci de kilometri de țărmuri și la distrugerea florei și faunei marine.

Președintele Vladimir Putin a fost informat despre incident, iar șeful statului a ordonat crearea unei echipe operative pentru gestionarea dezastrului, coordonată de vicepremierul Vitali Saveliev. În paralel, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis două dosare penale pentru încălcarea normelor de siguranță în transportul maritim.

Petrolierele scufundate, construite în anii ’80, erau inițial proiectate pentru navigație fluvială cu acces limitat în zonele maritime. Conversia lor în nave de tip „râu-mare” în anii ’90 le-a făcut vulnerabile la condițiile meteo severe. Surse din cadrul salvatorilor au declarat că furtuna puternică a pus o presiune excesivă pe structurile navelor, care nu au rezistat.

De-a lungul ultimelor șase luni, petrolierele efectuau transporturi regulate între portul Caucaz și rafinării de pe Volga, în cadrul unui contract de 3 miliarde de ruble al companiei Rosneft. În ultimele decenii, 1.097 de marinari și-au pierdut viața pe astfel de nave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.