Două petroliere de tip „Volgoneft”, încărcate cu aproximativ 8.000 de tone de păcură, s-au scufundat în Strâmtoarea Kerci din cauza unei furtuni violente. Potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență al Rusiei (MSE), unul dintre nave, Volgoneft-212, s-a rupt în două și s-a scufundat la opt kilometri de țărm, având la bord 13 membri ai echipajului și 4.300 de tone de păcură. Celălalt petrolier, Volgoneft-239, grav avariat, a fost lăsat în derivă, având la bord 14 marinari și aproximativ 4.000 de tone de produse petroliere.
Echipele de salvare au intervenit cu un elicopter Mi-8 și un remorcher din portul Kamysh-Burun. Până în prezent, 12 marinari au fost salvați, însă unul a fost confirmat decedat, iar alți patru, aflați în cala petrolierului în momentul accidentului, sunt încă dați dispăruți. Autoritățile suspectează că aceștia ar fi murit.
O parte din păcura transportată s-a scurs în mare, Greenpeace avertizând cu privire la riscul unei catastrofe ecologice de amploare. Organizația a reamintit că, în 2007, o altă navă de tip „Volgoneft” s-a scufundat în aceeași zonă, deversând 1.600 de tone de păcură, ceea ce a dus la contaminarea gravă a zeci de kilometri de țărmuri și la distrugerea florei și faunei marine.
Președintele Vladimir Putin a fost informat despre incident, iar șeful statului a ordonat crearea unei echipe operative pentru gestionarea dezastrului, coordonată de vicepremierul Vitali Saveliev. În paralel, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis două dosare penale pentru încălcarea normelor de siguranță în transportul maritim.
Petrolierele scufundate, construite în anii ’80, erau inițial proiectate pentru navigație fluvială cu acces limitat în zonele maritime. Conversia lor în nave de tip „râu-mare” în anii ’90 le-a făcut vulnerabile la condițiile meteo severe. Surse din cadrul salvatorilor au declarat că furtuna puternică a pus o presiune excesivă pe structurile navelor, care nu au rezistat.
De-a lungul ultimelor șase luni, petrolierele efectuau transporturi regulate între portul Caucaz și rafinării de pe Volga, în cadrul unui contract de 3 miliarde de ruble al companiei Rosneft. În ultimele decenii, 1.097 de marinari și-au pierdut viața pe astfel de nave.