Termen extins pentru actualizarea beneficiarilor! Toate entitățile trebuie să declare până pe 31 decembrie 2025

18 Dec. 2024, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 11:38 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Servicii Publice (ASP) anunță prelungirea termenului pentru actualizarea informațiilor referitoare la beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice, întreprinzătorilor individuali și organizațiilor necomerciale din Republica Moldova. Astfel, noul termen-limită pentru depunerea declarațiilor este 31 decembrie 2025. Modificările legale necesare vor fi adoptate de Parlament până la sfârșitul acestui an.

Beneficiarul efectiv este persoana fizică care deține sau controlează, direct sau indirect, o companie sau organizație. Declararea acestuia este esențială pentru prevenirea utilizării entităților juridice în scopuri ilegale. În plus, Republica Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele ale Uniunii Europene, pentru a permite monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.

Declararea beneficiarului efectiv va fi obligatorie doar pentru entitățile care au avut modificări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 au deja beneficiarii declarați și nu trebuie să depună o nouă declarație. De asemenea, cererile pot fi transmise electronic la adresa be@asp.gov.md, fără a fi necesară prezentarea fizică la sediile ASP.

Pentru a facilita procesul, se va permite depunerea unei singure declarații inițiale, iar actualizările vor fi necesare doar în cazul schimbării beneficiarilor, fondatorilor sau în cazul reorganizării ori radierii unităților din Registru. Parlamentul va extinde termenul pentru depunerea declarațiilor până la 31 decembrie 2025 și va amâna aplicarea amenzilor până la 1 ianuarie 2026, oferind mai mult timp pentru conformare. În plus, se lucrează la îmbunătățirea procesului de programare la ASP, pentru a reduce cozile și timpul de așteptare. Din aprilie 2025 va deveni operațională o platformă digitală care va permite efectuarea tuturor operațiunilor legate de unitățile de drept, inclusiv declararea beneficiarilor efectivi, fără a mai fi necesar să trimiteți informațiile prin email.

Tarifele pentru înregistrare nu au fost modificate din 2016. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de 364 lei, iar pentru SRL-uri este de 1149 lei.
Pentru entitățile eligibile, acest proces este gratuit (ex. ONG-uri, fundații, sindicate).
Tarifele, inclusiv pentru declararea beneficiarilor efectivi, vor fi revizuite în perioada imediat următoare.
La ziua de azi, au depus declarații privind beneficiarii efectivi peste 80 de mii de persoane juridice din cele 165 362 înregistrate în Registrul de Stat.
Pentru informații suplimentare sau asistență tehnică, contactați Serviciul Suport Clienți ASP la 14909.

Realitatea Live

18 Dec. 2024, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 16:51 // Actual //  Ursu Victor

Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025. Proiectul vine să ajusteze cadrul normativ fiscal și vamal, pentru îmbunătățirea prevederilor legale și clarificarea implementării reglementărilor Codului fiscal și a Codului vamal.

Potrivit ministrei Finanțelor, Victoria Belous, aceste modificări sunt esențiale pentru optimizarea proceselor administrative, reducerea ambiguităților și consolidarea unui cadru fiscal și vamal mai transparent și eficient, care să sprijine atât contribuabilii, cât și autoritățile responsabile.

Astfel, prin prisma proiectului de lege prezentat spre avizare, cât și urmare a propunerilor suplimentare ale Ministerului Finanțelor, s-a aprobat:

  • recunoașterea cheltuielilor pentru stimulentele oferite salariaților ca deductibile din punct de vedere al TVA;
  • stabilirea clară a cotei accizei pentru tutunul tăiat fin, utilizat exclusiv pentru fabricarea industrială a țigaretelor;
  • implementarea mecanismului de compensare a obligațiilor vamale între Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat, prin stingerea datoriilor vamale aferente mărfurilor anterior importate, în cazul în care acciza și TVA au fost calculate și achitate la Serviciul Fiscal de Stat;
  • clarificarea achitării taxelor locale în funcție de amplasarea obiectelor impozabile;
  • transferarea atribuțiilor de comercializare a mărfurilor fără stăpân, confiscate sau sechestrate, de la Serviciul Vamal la Serviciul Fiscal de Stat, începând cu 1 ianuarie 2025;
  • extinderea termenului de utilizare a garanțiilor valabile, acceptate de Serviciul Vamal până la data de 1 ianuarie 2024, pentru desfășurarea operațiunilor vamale, până la 30 iunie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală