Politica fiscală și vamală 2025! Noi măsuri care schimbă regulile jocului

18 Dec. 2024, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 16:51 // Actual //  Ursu Victor

Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025. Proiectul vine să ajusteze cadrul normativ fiscal și vamal, pentru îmbunătățirea prevederilor legale și clarificarea implementării reglementărilor Codului fiscal și a Codului vamal.

Potrivit ministrei Finanțelor, Victoria Belous, aceste modificări sunt esențiale pentru optimizarea proceselor administrative, reducerea ambiguităților și consolidarea unui cadru fiscal și vamal mai transparent și eficient, care să sprijine atât contribuabilii, cât și autoritățile responsabile.

Astfel, prin prisma proiectului de lege prezentat spre avizare, cât și urmare a propunerilor suplimentare ale Ministerului Finanțelor, s-a aprobat:

  • recunoașterea cheltuielilor pentru stimulentele oferite salariaților ca deductibile din punct de vedere al TVA;
  • stabilirea clară a cotei accizei pentru tutunul tăiat fin, utilizat exclusiv pentru fabricarea industrială a țigaretelor;
  • implementarea mecanismului de compensare a obligațiilor vamale între Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat, prin stingerea datoriilor vamale aferente mărfurilor anterior importate, în cazul în care acciza și TVA au fost calculate și achitate la Serviciul Fiscal de Stat;
  • clarificarea achitării taxelor locale în funcție de amplasarea obiectelor impozabile;
  • transferarea atribuțiilor de comercializare a mărfurilor fără stăpân, confiscate sau sechestrate, de la Serviciul Vamal la Serviciul Fiscal de Stat, începând cu 1 ianuarie 2025;
  • extinderea termenului de utilizare a garanțiilor valabile, acceptate de Serviciul Vamal până la data de 1 ianuarie 2024, pentru desfășurarea operațiunilor vamale, până la 30 iunie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO