Scandal în transporturi! Un deputat acuzat că și-a ajustat legea pentru propriile interese

02 Ian. 2025, 18:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 18:49 // Actual //  Ursu Victor

Directorul Executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor în Transporturi „Transportatorul”, Anatolie Munteanu, a atras atenția asupra unor acțiuni recente care ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea și transparența deciziilor în domeniul transporturilor. Modificările aduse Codului Transporturilor Rutiere și Regulilor de concurs pentru atribuirea serviciilor regulate de transport rutier sunt considerate a fi motivate de interese specifice.

Un exemplu notabil este promovarea de către deputatul Frunză a unor modificări legislative care au condus imediat la deschiderea unor curse regulate către localitatea Puhoi. Această decizie este percepută ca o favorizare directă a unei companii locale, deși necesitatea acestor curse suplimentare nu este justificată.

Totodată, se remarcă implicarea activă a deputatului în elaborarea unor reglementări controversate, în timp ce alte aspecte esențiale, precum metodologia tarifelor pentru serviciile de autogară, au fost ignorate ani la rând. Acest contrast ridică întrebări privind prioritățile și scopurile reale ale acestor inițiative.

Modificările legislative au fost adoptate în regim de urgență, fără consultări publice adecvate, ceea ce limitează participarea operatorilor privați și generează suspiciuni de lipsă de transparență. Abordarea actuală este considerată discriminatorie față de companiile private, favorizând anumite interese în detrimentul economiei de piață și al concurenței loiale.

În acest context, Anatolie Munteanu a solicitat instituțiilor abilitate, inclusiv Procuratura Anticorupție și Cancelaria de Stat, să investigheze legalitatea acestor decizii și să analizeze impactul lor asupra pieței. El a cerut, de asemenea, să fie verificate posibilele legături dintre deputatul Frunză și persoane din cercuri infracționale, având în vedere implicarea unei autorități criminale cunoscute sub aliasul „Borman”.

BANI.MD l-a contactat pe deputatul Pentru Frunză, însă până la publicarea materialului nu a răspuns la telefon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Ian. 2025, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 19:21 // Actual //  Ursu Victor

Administrația președintelui american Joe Biden intenționează să adopte noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, vizând în special veniturile acesteia din exporturile de petrol. Potrivit agenției Reuters, care citează surse familiare cu situația, sancțiunile vor viza suplimentar tancurile petroliere care transportă țiței rusesc vândut la un preț mai mare decât plafonul de 60 de dolari pe baril stabilit de Occident.

„Acesta va fi un pachet amplu”, a declarat una dintre sursele agenției. O altă sursă a precizat că măsurile vor include și sancțiuni împotriva persoanelor implicate în vânzarea petrolului rusesc peste acest plafon. Administrația Biden dorește să implementeze pachetul înainte de predarea mandatului către Donald Trump, programată pentru 20 ianuarie, având în vedere incertitudinea legată de politica viitorului președinte privind sancțiunile împotriva Rusiei.

Plafonul de preț pentru petrolul rusesc a fost introdus la sfârșitul anului 2022 de către țările G7, Uniunea Europeană și Australia, interzicând companiilor occidentale să transporte, asigure sau finanțeze livrările de petrol rusesc vândut peste limita de 60 de dolari pe baril.

Pentru a eluda aceste restricții, Rusia folosește o flotă „de umbră”, formată din tancuri petroliere înregistrate sub pavilion străin. Deși sancțiunile americane au vizat deja zeci de astfel de nave, se estimează că flota de umbră a Rusiei numără sute de tancuri petroliere.

În decembrie 2024, Marea Britanie a introdus sancțiuni împotriva a 20 de nave care transportau petrol rusesc, acuzându-le de încălcarea restricțiilor. Uniunea Europeană a sancționat până acum 79 de nave similare.

Experții în transport maritim avertizează că aceste tancuri petroliere reprezintă un risc major pentru ecosistem, fiind susceptibile la scurgeri de petrol. Multe dintre ele sunt operate de companii necunoscute, fără informații clare despre asigurări sau despăgubiri în caz de incidente. Până acum, au fost raportate zeci de cazuri de scurgeri masive de petrol de pe aceste nave în diverse regiuni, inclusiv în Marea Adriatică, Marea Mediterană, Canalul Mânecii, lângă coasta Chinei, în apropierea Statelor Unite, în America de Sud și la sud de Africa.

Specialiștii subliniază că navele utilizate de flota de umbră a Rusiei sunt vechi, cu o medie de 18 ani, depășind standardul de 15 ani aplicat de companiile occidentale. Acestea traversează frecvent apele europene, inclusiv în Marea Baltică și Marea Mediterană, și au fost implicate deja în mai multe defecțiuni, atrăgând atenția asupra riscurilor economice și ecologice semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală