China închide porturile pentru flota „de umbră” a Kremlinului: Lovitură dură pentru petrolul rusesc

08 Ian. 2025, 10:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 10:01 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

China a închis porturile petroliere cheie din estul țării pentru petrolierele aflate pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite, conform unor surse din industrie citate de Reuters.

Grupul portuar Shandong, unul dintre cei mai mari operatori portuari din China, a anunțat restricțiile care vizează petrolierele sancționate, ce transportă țiței din Rusia, Iran și Venezuela. Începând de luni, 6 ianuarie, acestor nave le este interzis să acosteze, să descarce sau să beneficieze de alte servicii portuare în porturile din provincia Shandong, o regiune industrială majoră, clasată pe locul trei în China după PIB.

Anul trecut, prin porturile din Shandong, care deservesc numeroase rafinării independente, au fost importate 1,74 milioane de barili pe zi, reprezentând aproape o cincime din totalul importurilor de petrol ale Chinei. Restricțiile vor afecta inclusiv portul Qingdao, al cincilea cel mai mare port din China, precum și porturile Rizhao și Yantai. Conform surselor Reuters, aceste măsuri ar putea încetini semnificativ importurile de petrol supus sancțiunilor.

Potrivit analistului Michelle Wiese Bockmann de la Lloyd’s List Intelligence, flota „de umbră” activă, utilizată pentru transportul petrolului în ciuda sancțiunilor, numără 669 de petroliere. Dintre acestea, aproximativ 250-300 de nave transportă frecvent barili din Rusia, fără a include petrolierele operate de Sovcomflot, companie rusească aflată sub sancțiuni occidentale.

La finalul anului 2024, SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană au inclus în listele lor de sancțiuni aproximativ 180 de petroliere care transportau petrol rusesc, încălcând plafoanele de preț impuse (60 de dolari pe baril). Bloomberg a raportat că peste 100 dintre aceste nave au fost nevoite să rămână ancorate și nu mai efectuează transporturi din Rusia.

Un nou val de sancțiuni împotriva flotei „de umbră” ar putea veni din partea administrației lui Joe Biden, care, conform The Washington Post, plănuiește să adauge alte 100 de nave pe listele negre. De asemenea, se discută măsuri precum un embargo complet asupra petrolului rusesc și retragerea licențelor pentru tranzacțiile legate de comerțul cu petrol și gaze, inclusiv pentru băncile rusești sancționate, precum Sberbank, VTB și Alfa-Bank.

Aceste măsuri reprezintă un nou obstacol major pentru exporturile de petrol ale Rusiei, intensificând presiunea economică asupra Kremlinului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA