Lupta împotriva schimbărilor climatice în pericol: UE se teme de impactul deciziilor lui Trump

08 Ian. 2025, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 12:39 // Actual //  Ursu Victor

Eforturile globale pentru combaterea schimbărilor climatice vor suferi o lovitură severă dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, va retrage din nou țara din Acordul de la Paris, a avertizat șeful politicii climatice al Uniunii Europene, scrie Reuters.

Echipa de tranziție a lui Trump a pregătit ordine executive pentru a retrage Statele Unite – actualmente al doilea cel mai mare poluator global, după China – din principalul tratat global privind schimbările climatice, conform unor surse din echipă.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o lovitură serioasă pentru diplomația climatică internațională”, a declarat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, într-un interviu acordat Reuters. „O altă retragere a SUA din Acordul de la Paris ar obliga celelalte țări să ‘împingă mai departe’ diplomația climatică ca răspuns”, a adăugat el.

Hoekstra a subliniat că nu există alternativă pentru a se asigura că, în final, toate națiunile își aduc aportul în lupta împotriva schimbărilor climatice. „Schimbările climatice nu discriminează pe nimeni. Aceasta este cu adevărat o problemă pe care lumea trebuie să o rezolve împreună”, a spus el, referindu-se la discuțiile ONU pe tema schimbărilor climatice.

Acordul de la Paris reprezintă punctul central al negocierilor climatice ale Națiunilor Unite, în cadrul cărora aproape 200 de țări discută măsuri pentru reducerea emisiilor și finanțarea acestora. Statele Unite au jucat un rol esențial în aceste negocieri, inclusiv prin colaborarea cu China – cel mai mare poluator și a doua economie ca mărime din lume – pentru a pune bazele unor acorduri climatice globale recente.

Cu toate acestea, este așteptată o schimbare sub conducerea lui Trump, care se va întoarce la Casa Albă pe 20 ianuarie. Trump a numit schimbările climatice o farsă și s-a retras din Acordul de la Paris în timpul primului său mandat, între 2017 și 2021. Luna trecută, el a avertizat Uniunea Europeană că trebuie să cumpere mai mult petrol și gaz din SUA sau riscă tarife.

Hoekstra a afirmat că Uniunea Europeană va „colabora constructiv” cu noua administrație a SUA pe teme legate de schimbările climatice. Comisia Europeană ia legătura cu oficiali din Statele Unite din toate segmentele politice, inclusiv la nivel non-federal. „Este clar că voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că prietenii noștri americani, pe cât posibil, rămân alături de noi și lucrează împreună cu noi”, a spus Hoekstra.

În timp ce Bruxelles-ul se confruntă cu presiuni pentru a-și consolida leadership-ul în domeniul climei pentru a umple un posibil vid lăsat de retragerea SUA, Uniunea Europeană se va confrunta cu o întârziere în prezentarea planurilor climatice naționale, care trebuiau trimise la ONU până în luna februarie. Administrația Biden, aflată la final de mandat, a publicat deja contribuția SUA.

Hoekstra a menționat că ciclul politic al UE nu se aliniază cu termenul-limită al ONU, dar că Europa va avea planul său climatic pentru 2035 gata până la summitul climatic ONU din noiembrie 2024, ce va avea loc în Belem, Brazilia. „Important este să avem un obiectiv ambițios înainte de a ajunge la Belem. Vă promit că vom avea unul”, a încheiat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 18:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 18:13 // Actual //  Ursu Victor

Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat un trafic de 4,14 milioane de pasageri în 2024, marcând o creștere de 31,5% față de anul precedent, când au fost raportate 2,8 milioane de persoane. Acesta este un record absolut pentru singurul aeroport cu trafic aerian regulat din Republica Moldova, pragul de 4 milioane de pasageri fiind depășit pe 18 decembrie 2024.

În primul trimestru al anului 2024, 610.791 de pasageri au tranzitat aeroportul, iar al doilea trimestru a adus o creștere de 41%, ajungând la 1.036.011 pasageri. În al treilea trimestru, aeroportul a fost tranzitat de 1.446.101 persoane, cu luna august înregistrând cel mai mare trafic lunar din an – 517.056 pasageri. În ultimele trei luni ale anului, aeroportul a fost tranzitat de 1.049.515 pasageri.

Anul 2024 a adus extinderea semnificativă a rețelei de rute și companii aeriene:

Georgian Wings a lansat zboruri directe între Tbilisi și Chișinău.

Lufthansa a reluat zborurile regulate între Frankfurt și Chișinău, iar subsidiara Eurowings a inaugurat rutele Koln-Chișinău și Stuttgart-Chișinău.

airBaltic a început zborurile comerciale regulate între Riga și Chișinău.

Wizz Air a redeschis baza operațională de la Chișinău și a relansat mai multe rute internaționale, oferind pentru vara 2025 bilete pe 21 de destinații.

SkyUp Airline urmează să deschidă o bază operațională la Chișinău, cu opt rute planificate pentru vara 2025.

Transavia, parte a grupului Air France-KLM, va inaugura pe 7 iulie 2025 prima sa rută spre Republica Moldova.

 

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală