Lupta împotriva schimbărilor climatice în pericol: UE se teme de impactul deciziilor lui Trump

08 Ian. 2025, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Ian. 2025, 12:39 // Actual //  Ursu Victor

Eforturile globale pentru combaterea schimbărilor climatice vor suferi o lovitură severă dacă președintele ales al SUA, Donald Trump, va retrage din nou țara din Acordul de la Paris, a avertizat șeful politicii climatice al Uniunii Europene, scrie Reuters.

Echipa de tranziție a lui Trump a pregătit ordine executive pentru a retrage Statele Unite – actualmente al doilea cel mai mare poluator global, după China – din principalul tratat global privind schimbările climatice, conform unor surse din echipă.

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o lovitură serioasă pentru diplomația climatică internațională”, a declarat comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, într-un interviu acordat Reuters. „O altă retragere a SUA din Acordul de la Paris ar obliga celelalte țări să ‘împingă mai departe’ diplomația climatică ca răspuns”, a adăugat el.

Hoekstra a subliniat că nu există alternativă pentru a se asigura că, în final, toate națiunile își aduc aportul în lupta împotriva schimbărilor climatice. „Schimbările climatice nu discriminează pe nimeni. Aceasta este cu adevărat o problemă pe care lumea trebuie să o rezolve împreună”, a spus el, referindu-se la discuțiile ONU pe tema schimbărilor climatice.

Acordul de la Paris reprezintă punctul central al negocierilor climatice ale Națiunilor Unite, în cadrul cărora aproape 200 de țări discută măsuri pentru reducerea emisiilor și finanțarea acestora. Statele Unite au jucat un rol esențial în aceste negocieri, inclusiv prin colaborarea cu China – cel mai mare poluator și a doua economie ca mărime din lume – pentru a pune bazele unor acorduri climatice globale recente.

Cu toate acestea, este așteptată o schimbare sub conducerea lui Trump, care se va întoarce la Casa Albă pe 20 ianuarie. Trump a numit schimbările climatice o farsă și s-a retras din Acordul de la Paris în timpul primului său mandat, între 2017 și 2021. Luna trecută, el a avertizat Uniunea Europeană că trebuie să cumpere mai mult petrol și gaz din SUA sau riscă tarife.

Hoekstra a afirmat că Uniunea Europeană va „colabora constructiv” cu noua administrație a SUA pe teme legate de schimbările climatice. Comisia Europeană ia legătura cu oficiali din Statele Unite din toate segmentele politice, inclusiv la nivel non-federal. „Este clar că voi depune toate eforturile pentru a mă asigura că prietenii noștri americani, pe cât posibil, rămân alături de noi și lucrează împreună cu noi”, a spus Hoekstra.

În timp ce Bruxelles-ul se confruntă cu presiuni pentru a-și consolida leadership-ul în domeniul climei pentru a umple un posibil vid lăsat de retragerea SUA, Uniunea Europeană se va confrunta cu o întârziere în prezentarea planurilor climatice naționale, care trebuiau trimise la ONU până în luna februarie. Administrația Biden, aflată la final de mandat, a publicat deja contribuția SUA.

Hoekstra a menționat că ciclul politic al UE nu se aliniază cu termenul-limită al ONU, dar că Europa va avea planul său climatic pentru 2035 gata până la summitul climatic ONU din noiembrie 2024, ce va avea loc în Belem, Brazilia. „Important este să avem un obiectiv ambițios înainte de a ajunge la Belem. Vă promit că vom avea unul”, a încheiat el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009