Recean dezvăluie planul Moscovei: Scenariul de escaladare a crizei în Moldova este deja clar. Gazificarea va continua

15 Ian. 2025, 13:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 13:28 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Dorin Recean a comentat recent despre proiectele de gazificare a regiunii stânga Nistrului și posibilele implicații în cazul reluării livrărilor de gaz din Federația Rusă. În cadrul unei sesiuni de întrebări, Recean a declarat că Guvernul Republicii Moldova va continua să investească în infrastructura energetică necesară pentru a proteja malul drept de orice șantaj din partea Rusiei, subliniind că aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit, indiferent de circumstanțe.

„Fie că este vorba despre gaze naturale sau energie electrică, aceste proiecte trebuie finalizate. Astfel, ne vom asigura că malul drept nu va mai fi șantajat de Federația Rusă, iar obiectivul nostru este, în continuare, reintegrarea pașnică a țării”, a afirmat premierul.

Întrebat despre afirmațiile liderului separatist Vadim Krasnoselski privind înțelegerea cu Rusia pentru livrarea de gaz „umanitar” pentru cetățenii din Stânga Nistrului, Recean a respins ideea și a spus că acest scenariu era de așteptat. „Rusia a creat o criză, sacrificând cetățenii din Stânga Nistrului, și acum se dă salvatoarea situației. Acesta este doar un joc politic pentru a pune Republica Moldova în fața unei crize generate artificial”, a subliniat Recean.

Premierul a subliniat că scopul final al Rusiei este destabilizarea regiunii și consolidarea prezenței militare în Stânga Nistrului, ceea ce ar permite Moscovei să înceapă o nouă agresiune împotriva Ucrainei, dar și să creeze tensiuni pe flancul sud-vestic. În acest context, Recean a asigurat că Guvernul va face tot ce este necesar pentru a apăra interesele economice ale agenților economici de pe malul drept al Nistrului și pentru a preveni escaladarea crizei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 10:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 10:13 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ruse pregătesc lansarea unei burse naționale de criptomonede, însă accesul va fi restricționat la așa-numiții „investitori supercalificați” — persoane cu venituri și capitaluri considerabile. Anunțul a fost făcut de ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, în cadrul unei ședințe extinse a Ministerului Finanțelor, transmite RBC.

„Vom lansa împreună cu Banca Centrală o bursă cripto pentru investitorii supercalificați. Aceasta va permite legalizarea activelor cripto și scoaterea tranzacțiilor din zona gri. Desigur, nu în interiorul țării, ci în cadrul regimului juridic experimental”, a explicat Siluanov.

Potrivit proiectului actual, pentru a avea acces la platformă, investitorii trebuie să dețină active de cel puțin 100 de milioane de ruble (aproximativ 1,2 milioane dolari) sau să fi avut un venit anual de peste 50 de milioane de ruble în anul precedent (aproximativ 600.000 dolari).

Criteriile de eligibilitate nu sunt însă definitive. Osman Kabaloiev, adjunct al Departamentului de politică financiară din cadrul Ministerului Finanțelor, a declarat că aceste praguri pot fi revizuite în urma unor discuții suplimentare.

Proiectul se încadrează în regimul juridic experimental lansat în martie de Banca Centrală a Rusiei, valabil pe o perioadă de trei ani. În această etapă, doar un număr restrâns de investitori vor putea desfășura operațiuni directe cu criptomonede. Cei care nu întrunesc criteriile vor avea acces limitat la instrumente financiare derivate legate de valoarea criptomonedelor, dar fără livrarea efectivă a tokenurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor rămâne rezervat în privința criptomonedelor. Vice-ministrul Alexei Moiseev a comparat anterior investițiile în cripto cu schemele piramidale din anii ’90, afirmând că „mulți câștigă la început, dar și mai mulți pierd ulterior”.

Totodată, el a subliniat că, deși susține digitalizarea sistemului bancar, criptomonedele nu fac parte din această evoluție pozitivă, fiind considerate riscante și nesigure pentru publicul larg.