Spectacolul miliardarilor la învestirea lui Trump: Cum marile corporaţii şi-au câştigat locurile în faţă

22 Ian. 2025, 07:23
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 07:23 // Uncategorized //  Ursu Victor

La câteva zile după investirea sa ca preşedinte în 2017, Donald Trump a fost subiectul unui protest condus de cofondatorul Google, Sergey Brin. Acesta critica politicile stricte de imigrare ale noii administraţii, avertizând că ele ameninţau „valorile fundamentale” ale Statelor Unite.

Luni, Brin s-a alăturat unui grup format din mai mulţi miliardari aflaţi în primele locuri la cea de-a doua inaugurare a lui Trump. Ei au aplaudat un preşedinte care promitea să deporteze milioane de migranţi, să folosească sistemul juridic împotriva adversarilor politici şi să implementeze o serie de tarife comerciale radicale, informează Financial Times.

Ceremonia de învestire, desfăşurată la Capitoliul SUA, a scos în evidenţă apropierea tot mai mare a lui Trump de liderii din industrie. Mai mult, unii dintre aceşti moguli au primit locuri mai proeminente decât membrii cabinetului său, iar soţiile lor au ocupat poziţii rezervate anterior guvernatorilor şi membrilor Congresului.

Printre aceştia s-a aflat Elon Musk, fost susţinător al lui Joe Biden, care a cheltuit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru a sprijini realegerea lui Trump. Musk a fost însoţit pe podium de Mark Zuckerberg, şeful Meta, care recent a eliminat politica de verificare a informaţiilor pe reţelele sociale, şi de Jeff Bezos, care ar fi împiedicat Washington Post să-şi exprime sprijinul pentru Kamala Harris.

De asemenea, la ceremonie au fost prezenţi Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa şi şeful LVMH, Mukesh Ambani din India şi Tim Cook, directorul executiv al Apple. Cook, împreună cu alţi lideri din industria tehnologiei, a donat 1 milion de dolari pentru inaugurare. Lor li s-au alăturat miliardari din cabinet, precum secretarul pentru comerţ Howard Lutnick şi nominalizatul pentru Trezorerie, Scott Bessent.

„Trump este simbolul puterii,” a declarat Lutnick într-un discurs ţinut la Capital One Arena, unde susţinătorii preşedintelui s-au adunat pentru a urmări evenimentul.
Elon Musk a stârnit aplauze entuziaste când a promis că va sprijini administraţia Trump în lansarea unei „epoci de aur”. Totuşi, gesturile sale cu braţele ridicate au fost criticate, unii observatori comparându-le cu saluturile fasciste.

Musk a făcut referire şi la planul lui Trump de a trimite astronauţi pe Marte, un proiect care ar avantaja SpaceX, compania sa. În ciuda criticilor unor oameni de ştiinţă care consideră proiectul inutil, mulţimea a primit ideea cu entuziasm.

Această apropiere dintre Trump şi marile corporaţii a fost contestată chiar de unii dintre susţinătorii săi. Steve Bannon, fost strateg-şef al preşedintelui, i-a criticat dur pe Musk şi pe ceilalţi lideri din tehnologie, numindu-i „oligarhi” şi acuzându-i că au fost „creaţi de Partidul Democrat şi de economia bazată pe bani uşor obţinuţi”.

Democraţii au exploatat acest context pentru a submina imaginea populistă a lui Trump. Comitetul Naţional Democrat a declarat că preşedintele şi-a demonstrat priorităţile, punând interesele miliardarilor înaintea americanilor de rând. „Lăsându-şi susţinătorii să îngheţe afară, în timp ce miliardarii ocupau locurile din primul rând, Trump a arătat din nou cui îi este cu adevărat loial.”

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:46 // Actual //  Ursu Victor

Într-un context regional și internațional marcat de scăderea exporturilor Republicii Moldova, Statele Unite ale Americii se dovedesc a fi una dintre puținele piețe unde comerțul bilateral a crescut semnificativ în ultimii doi ani – și aceasta exclusiv datorită exporturilor moldovenești. Datele au fost prezentate de analistul economic Veaceslav Ioniță vineri, 18 aprilie, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” de la IDIS „Viitorul”.

Potrivit expertului, în perioada 2023–2024, exporturile moldovenești în SUA au crescut cu 38,7 milioane de dolari (+75,2%), atingând în 2024 un maxim istoric de 90,2 milioane de dolari. În același timp, comerțul cu majoritatea partenerilor tradiționali s-a contractat. În total, doar șase piețe externe au înregistrat creșteri – SUA fiind una dintre cele mai dinamice și semnificative din punct de vedere al valorii și al conținutului autohton al produselor exportate.

„În timp ce exporturile totale ale Republicii Moldova au scăzut cu 1 miliard de dolari în acești doi ani, în cazul SUA ele au crescut constant. Este cu atât mai interesant cu cât exact în această perioadă, noul președinte al SUA, Donald Trump, a impus tarife comerciale Republicii Moldova”, a declarat Ioniță.

Creșterea este remarcabilă și în ceea ce privește structura exporturilor. Dacă în anii anteriori ponderea produselor autohtone era modestă, în 2024 aproape 20% din totalul exporturilor de băuturi alcoolice moldovenești au avut ca destinație SUA. Cea mai spectaculoasă evoluție o înregistrează vermutul: în 2024, Moldova a devenit al șaselea cel mai mare exportator global de vermut, cu o cotă de 5,6% din piața mondială și 43,8 milioane USD exportați, dintre care 99% livrați în SUA. „Fiecare a cincea sticlă de vermut importată în SUA este produsă în Moldova”, a subliniat Ioniță.

Totodată, balanța comercială bilaterală s-a îmbunătățit considerabil. Dacă în trecut Moldova importa de trei-patru ori mai mult decât exporta din și în SUA, în 2024 gradul de acoperire a importurilor a urcat la 66,7%. În termeni absoluți, comerțul moldo-american a atins anul trecut 225 milioane USD, dintre care 90 milioane au fost exporturi moldovenești și 135 milioane – importuri.

Analistul notează că, dincolo de cifre, esențial este caracterul sustenabil al acestor exporturi: „Spre deosebire de Cehia, unde exportăm componente procesate cu materii prime de altă proveniență, în cazul SUA vorbim de produse moldovenești autohtone, cu valoare adăugată locală”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a lansat un apel către autoritățile de la Chișinău să identifice și să sprijine exportatorii care au reușit această performanță: „Este esențial ca Guvernul să ofere sprijin acestor agenți economici și să creeze condiții pentru ca această tendință pozitivă să continue. SUA poate deveni una dintre cele mai importante piețe pentru produsele moldovenești de calitate”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009