Criză pe piața imobiliară?! Guvernul propune o taxă care va împovăra cetățenii

24 Ian. 2025, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 09:51 // Actual //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță atrage atenția asupra noilor recorduri atinse de piața imobiliară din Moldova în 2024 și critică propunerea guvernului de a introduce o „taxă de reglementare” în sectorul construcțiilor, care ar agrava problema locuințelor scumpe.

Potrivit lui Ioniță, prețurile medii ale apartamentelor noi au depășit 1.500 euro/m², iar cele vechi au trecut de 1.000 euro/m². Aceste creșteri, cauzate în principal de scumpirea materialelor și a forței de muncă cu peste 60% în ultimii patru ani, au redus dramatic volumul tranzacțiilor imobiliare. Deși piața a început să-și revină în 2024, atingând 20.000 de tranzacții anuale, noile măsuri propuse ar putea destabiliza din nou sectorul.

„Taxa de reglementare propusă de guvern, care ar urma să fie suportată de cumpărători, va crește automat prețurile apartamentelor, atât noi, cât și vechi. Aceasta ar funcționa pe un model similar ANRE, dar de trei ori mai mare. Într-un context economic dificil, această măsură va pune o presiune suplimentară pe cetățeni”, a declarat Ioniță.

Economistul subliniază că această taxă va afecta toți cetățenii, nu doar locuitorii din Chișinău, și solicită respingerea propunerii în Parlament. „Guvernul ar trebui să evite astfel de inițiative care agravează problema locuințelor scumpe. Nu cerem politici care să scadă prețurile, dar măcar să nu fie luate măsuri care să le crească”, a adăugat el.

Veaceslav Ioniță avertizează că stabilizarea pieței imobiliare ar putea fi compromisă dacă această inițiativă va fi implementată, subliniind necesitatea unor politici care să sprijine sectorul fără a împovăra suplimentar cetățenii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Ian. 2025, 16:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 16:52 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat rezultatele exercițiului de testare la stres de tip bottom-up desfășurat în 2024, care au evidențiat un nivel ridicat de reziliență al sectorului bancar, precum și al băncilor individuale, în fața riscurilor simulate. Acest exercițiu a contribuit, de asemenea, la un dialog constructiv între bănci și BNM privind modelele utilizate pentru evaluarea riscurilor.

În calitate de autoritate de supraveghere, BNM rămâne angajată în consolidarea continuă a cadrului de testare la stres aplicat băncilor, pentru a menține stabilitatea financiară și capacitatea de gestionare a eventualelor riscuri.

Pentru anul 2025, BNM planifică o nouă rundă de testare la stres de tip bottom-up, care va include simularea impactului a cel puțin două scenarii: un scenariu de bază și un scenariu advers. Băncile vor utiliza propriile modele interne pentru aceste simulări, în timp ce scenariile și ipotezele aferente anumitor elemente de bilanț vor fi elaborate și furnizate de BNM.

Aceste exerciții de testare la stres sunt esențiale pentru identificarea potențialelor vulnerabilități și pentru consolidarea rezilienței sectorului bancar în fața șocurilor economice și financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală