Membrul Consiliului de Administrație al Energocom, Alexandr Slusari, atrage atenția asupra surplusului de energie electrică produs de centrala din Dnestrovsc (MGRES). Potrivit informațiilor obținute de la experții tehnici ai MGRES, această centrală va genera un surplus de energie electrică, cel puțin în timpul nopții.
Slusari subliniază că, deși anterior autoritățile guvernamentale au promis că excesul de energie electrică va fi furnizat gratuit malului drept al Nistrului, această promisiune nu a fost transpusă în practică. În decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) nu există nicio mențiune despre acest angajament, iar, conform lui Slusari, nu a fost emis niciun act juridic care să reglementeze utilizarea acestui surplus.
„De ce oare?”, se întreabă retoric Alexandr Slusari, evidențiind lipsa unei soluții clare din partea autorităților. Acesta solicită o abordare transparentă și rapidă pentru a clarifica soarta energiei excedentare, în beneficiul consumatorilor de pe malul drept.
SA Energocom, compania responsabilă de achiziţiile de energie ale Republicii Moldova, va procura gaze de pe platforme de tranzacţionare din Uniunea Europeană şi Ucraina, la preţuri de piaţă. Transportul gazelor se va realiza conform unui program agreat cu SRL Tiraspoltransgaz, iar livrările zilnice nu vor depăşi echivalentul a 3 milioane de metri cubi. Costurile pentru transport vor fi acoperite de SA Energocom, conform tarifelor stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.
În ceea ce priveşte energia electrică, aceasta va fi achiziţionată tot de pe platforme europene şi ucrainene, urmând să fie livrată către consumatorii protejaţi, cum ar fi gospodăriile, instituţiile medicale, unităţile de învăţământ şi centralele electrice din raioanele de est ale Republicii Moldova. Importurile de gaze şi energie electrică vor beneficia de scutire de TVA.
Acest sprijin financiar face parte dintr-un pachet mai larg de 64 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Din această sumă, 34 de milioane de euro vor fi alocate direct bugetului de stat în două tranşe, contribuind la consolidarea sistemului energetic naţional.