Corupție și întârzieri majore! Drumul Hâncești-Cantemir neterminat, dar Ozka Insaat AȘ cere un nou contract de milioane

03 Feb. 2025, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 11:20 // Actual //  Ursu Victor

Cu probleme la reabilitarea drumului pe un segment de 83 km de pe traseul Hîncești- Leova-Cahul-Giurgiulești, compania Ozka Insaat AȘ încearcă să cîștige licitația proiectului de reabilitare a porțiunii de drum de la Cantemir spre Cahul cu o lungime de 43 km.

Proiectul de reabilitare a drumului național R34, care vizează tronsonul Hîncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, se confruntă cu întârzieri semnificative și probleme financiare. Firma turcească Ozka Insaat AȘ, câștigătoare a licitației pentru acest proiect, a avut un progres de doar 62,27% până în prezent, față de termenul stabilit inițial pentru finalizarea lucrărilor în februarie 2022. În ciuda multiplelor cereri de prelungire a termenului, compania totuși nu a reușit să finalizeze lucrările la timp și riscă să necesite încă cel puțin 2 ani pentru completarea proiectului.

Proiectul, care include reconstrucția sistemului rutier, reabilitarea a 9 poduri și 57 de podețe tubulare, precum și îmbunătățirea infrastructurii de transport public, beneficiază de o finanțare europeană de 25 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cu toate acestea, Ozka Insaat AȘ se confruntă cu dificultăți financiare majore, inclusiv lipsa resurselor pentru continuarea lucrărilor, întârzieri în plata salariilor și imposibilitatea de a achiziționa materialele necesare.

Aceste probleme au dus la o reducere semnificativă a ritmului de lucru și la stoparea temporară a unor șantiere, ceea ce a provocat blocaje majore în trafic și a afectat mobilitatea locuitorilor din zonă. Unele poduri, finalizate în proporție de aproximativ 90%, sunt folosite provizoriu pentru trafic, ceea ce pune în pericol integritatea lucrărilor și îngreunează continuarea acestora. Mai mult, condițiile meteorologice din septembrie 2024 au provocat daune suplimentare, iar lucrările de remediere nu au fost încă începute.

De asemenea, implicarea companiei turcești în proiecte de infrastructură în Moldova ridică îngrijorări legate de viabilitatea acestora, având în vedere dificultățile financiare și organizaționale cu care se confruntă.

Este imperativ să fie implementate măsuri urgente pentru a preveni escaladarea problemelor și pentru a asigura finalizarea cu succes a lucrărilor în termenii stabiliți. Situația actuală ridică semne de întrebare asupra viabilității continuării proiectului în forma sa actuală, precum și participarea Ozka Insaat AȘ la licitația unor noi proiecte. Astfel, există riscul ca în cazul unor noi proiecte, mijloacele bănești să fie utilizate pentru finalizarea lucrărilor restante, ceea ce duce direct la nerealizarea în termen a lucrărilor.

Drumul de 83 de kilometri trebuia finalizat în februarie 2023 (termen extins), însă progresul lucrărilor este redus. Valoarea contractului pentru acest proiect se ridică la peste 56 de milioane de euro, finanțare acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2025, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Mai 2025, 17:00 // Actual //  Ursu Victor

Prețul aurului a scăzut joi cu 2%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni, în contextul unor semnale de relaxare a tensiunilor comerciale și a reducerii lichidității cauzate de vacanța prelungită în China – cel mai mare consumator mondial de aur.

La ora 16:30 (ora României), aurul spot se tranzacționa la 3.222,43 dolari uncia, în scădere cu 2%, după ce în timpul sesiunii a coborât până la cel mai redus nivel de la 14 aprilie. Săptămâna trecută, prețul atinsese un maxim istoric de 3.500,05 dolari/uncie.

„Există indicii privind apropierea unor acorduri comerciale, iar China transmite că administrația Trump a reluat dialogul. Avem un context de tip risk-on, care determină investitorii să-și marcheze profiturile în aurul considerat activ de refugiu”, a explicat Bob Haberkorn, strateg senior la RJO Futures, citat de Reuters.

Președintele american Donald Trump a declarat că există perspective de acorduri comerciale cu India, Japonia și Coreea de Sud, adăugând că există „șanse foarte mari” pentru o înțelegere și cu China. Totodată, un cont afiliat presei de stat chineze a relatat că SUA ar fi abordat Beijingul pentru discuții privind tarifele de 145% impuse recent de Washington.

Piața chineză este închisă până pe 6 mai pentru sărbătoarea Zilei Muncii, iar lichiditatea redusă a contribuit la presiunea asupra metalului prețios. TD Securities a remarcat că „aurul este aspirat în vidul de lichiditate generat de vacanța din China”.

Pe plan macroeconomic, datele publicate miercuri au arătat că economia SUA s-a contractat în primul trimestru, iar indicele PCE (personal consumption expenditures) – un indicator cheie pentru inflație – a rămas neschimbat în luna martie. Toată atenția piețelor se îndreaptă acum către raportul privind ocuparea forței de muncă din afara sectorului agricol, programat pentru vineri.

Oficiali ai Rezervei Federale americane au declarat că dobânzile vor rămâne nemodificate până când inflația va da semne clare de scădere spre ținta de 2% sau dacă va apărea o deteriorare a pieței muncii. Rata dobânzii mai mică și incertitudinile geopolitice cresc, în general, atractivitatea aurului, care nu oferă randament.

„Deși corecția actuală este generată de o îmbunătățire temporară a sentimentului de piață, factorii structurali care susțin creșterea aurului rămân valabili”, a scris Ole Hansen, strateg-șef pe materii prime la Saxo Bank.

Pe piața metalelor prețioase, argintul spot a scăzut cu 0,8% la 32,30 dolari, platina a pierdut 0,3% până la 963,84 dolari, iar paladiul a urcat cu 1,1% la 948,50 dolari uncia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!