Corupție și întârzieri majore! Drumul Hâncești-Cantemir neterminat, dar Ozka Insaat AȘ cere un nou contract de milioane

03 Feb. 2025, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Feb. 2025, 11:20 // Actual //  Ursu Victor

Cu probleme la reabilitarea drumului pe un segment de 83 km de pe traseul Hîncești- Leova-Cahul-Giurgiulești, compania Ozka Insaat AȘ încearcă să cîștige licitația proiectului de reabilitare a porțiunii de drum de la Cantemir spre Cahul cu o lungime de 43 km.

Proiectul de reabilitare a drumului național R34, care vizează tronsonul Hîncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, se confruntă cu întârzieri semnificative și probleme financiare. Firma turcească Ozka Insaat AȘ, câștigătoare a licitației pentru acest proiect, a avut un progres de doar 62,27% până în prezent, față de termenul stabilit inițial pentru finalizarea lucrărilor în februarie 2022. În ciuda multiplelor cereri de prelungire a termenului, compania totuși nu a reușit să finalizeze lucrările la timp și riscă să necesite încă cel puțin 2 ani pentru completarea proiectului.

Proiectul, care include reconstrucția sistemului rutier, reabilitarea a 9 poduri și 57 de podețe tubulare, precum și îmbunătățirea infrastructurii de transport public, beneficiază de o finanțare europeană de 25 milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Cu toate acestea, Ozka Insaat AȘ se confruntă cu dificultăți financiare majore, inclusiv lipsa resurselor pentru continuarea lucrărilor, întârzieri în plata salariilor și imposibilitatea de a achiziționa materialele necesare.

Aceste probleme au dus la o reducere semnificativă a ritmului de lucru și la stoparea temporară a unor șantiere, ceea ce a provocat blocaje majore în trafic și a afectat mobilitatea locuitorilor din zonă. Unele poduri, finalizate în proporție de aproximativ 90%, sunt folosite provizoriu pentru trafic, ceea ce pune în pericol integritatea lucrărilor și îngreunează continuarea acestora. Mai mult, condițiile meteorologice din septembrie 2024 au provocat daune suplimentare, iar lucrările de remediere nu au fost încă începute.

De asemenea, implicarea companiei turcești în proiecte de infrastructură în Moldova ridică îngrijorări legate de viabilitatea acestora, având în vedere dificultățile financiare și organizaționale cu care se confruntă.

Este imperativ să fie implementate măsuri urgente pentru a preveni escaladarea problemelor și pentru a asigura finalizarea cu succes a lucrărilor în termenii stabiliți. Situația actuală ridică semne de întrebare asupra viabilității continuării proiectului în forma sa actuală, precum și participarea Ozka Insaat AȘ la licitația unor noi proiecte. Astfel, există riscul ca în cazul unor noi proiecte, mijloacele bănești să fie utilizate pentru finalizarea lucrărilor restante, ceea ce duce direct la nerealizarea în termen a lucrărilor.

Drumul de 83 de kilometri trebuia finalizat în februarie 2023 (termen extins), însă progresul lucrărilor este redus. Valoarea contractului pentru acest proiect se ridică la peste 56 de milioane de euro, finanțare acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 16:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 16:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moldovenii din diaspora care revin acasă cu bani cash sau pleacă din Republica Moldova cu valută asupra lor trebuie să fie atenți la noile reguli stricte impuse de autorități. Începând cu 12 iulie 2025, au intrat în vigoare modificările la Legea privind reglementarea valutară, care stabilesc obligații clare cu privire la declararea banilor la frontieră.

Orice persoană care transportă 10.000 de euro sau mai mult (sau echivalentul în altă valută) este obligată să declare suma în scris, completând Declarația valorilor valutare. Pentru sumele mai mici de 10.000 euro, declararea este opțională și se face în baza Declarației vamale a călătorului.

Călătorul trebuie să informeze funcționarul vamal despre intenția de a declara banii, iar acesta va pune la dispoziție formularul corespunzător. Regula se aplică atât la intrarea în țară, cât și la ieșirea din Republica Moldova.

O altă prevedere importantă vizează alegerea culoarului vamal. Culoarul verde poate fi utilizat doar în cazul în care călătorul nu are asupra sa bunuri sau valută care necesită declarare. Culoarul roșu trebuie selectat în mod obligatoriu dacă persoana transportă valută sau alte bunuri care, conform legii, trebuie declarate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA