Blocajele din energia regenerabilă, eliminate: garanții financiare pentru proiecte peste 200 kW

19 Feb. 2025, 11:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Feb. 2025, 11:38 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, modificări la Legea energiei electrice, care au ca scop deblocarea pieței energiei regenerabile. Noile prevederi impun responsabilizarea solicitanților și deținătorilor de avize de racordare pentru centrale electrice cu o capacitate mai mare de 200 kW.

Conform noilor reglementări, antreprenorii care intenționează să construiască astfel de centrale vor fi obligați să depună o garanție financiară la momentul solicitării avizului de racordare la rețeaua electrică. Valoarea acestei garanții va fi stabilită de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Dacă proiectele vor fi finalizate și centralele puse în funcțiune conform termenilor stabiliți, garanția va fi returnată. În caz contrar, solicitanții vor fi sancționați printr-o taxă de 50%-70% din suma garanției, fondurile respective urmând să fie utilizate pentru modernizarea rețelelor electrice din întreaga țară.

Premierul Dorin Recean a declarat că măsura va elimina blocajele cauzate de avizele de racordare deținute în scopuri speculative:
„Proiectul va debloca situația cu avizele de racordare pentru regenerabile. Pentru acest an putem să eliberăm o capacitate mare, care a fost blocată, inclusiv în scopuri speculative. De aici încolo, cei care vor să obțină aviz vor depune o garanție, ca să ne asigurăm că intenția acestora este de a investi. Vom acorda o perioadă de tranziție, până la 30 iunie 2025, în care cei care renunță la avizele luate cu intenții speculative vor fi absolviți de amendă.”

Prevederile se aplică doar centralelor de peste 200 kW, însă titularii de avize care reprezintă comunități energetice sau au statut de producător eligibil (de exemplu, centrale fotovoltaice de 1 MW sau parcuri eoliene de până la 4 MW) sunt scutiți de obligația depunerii garanției financiare.

Noile măsuri au fost salutate de investitori, care consideră că vor contribui la creșterea competitivității pe piața energiei regenerabile și la atragerea de resurse pentru modernizarea infrastructurii electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Feb. 2025, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Feb. 2025, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a anunțat noi îmbunătățiri la mecanismul de compensare a prețului energiei electrice, menit să sprijine un număr mai mare de antreprenori afectați de creșterea tarifelor. Programul devine mai accesibil și echitabil, prin eliminarea criteriilor restrictive și extinderea perioadei de aplicare.

Printre modificările cheie:

  1. Eliminarea criteriului de 3% – Nu mai este necesar ca cheltuielile pentru energia electrică să reprezinte cel puțin 3% din veniturile întreprinderii în 2024.
  2. Extinderea termenului de aplicare – Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost prelungit de la 10 la 30 de zile de la emiterea facturii.
  3. Compensații pentru întreg anul 2025 – Sprijinul, anterior prevăzut doar pentru lunile ianuarie, februarie și martie, va fi disponibil pentru toate cele 12 luni.

Cine este eligibil?
Producătorii și procesatorii agricoli, alături de întreprinderile din industria prelucrătoare, sunt invitați să aplice. Activitățile economice eligibile sunt definite conform codurilor CAEM-2, incluzând:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit: 01.11 – 01.64 (cu excepția 01.15);
  • Industria prelucrătoare: 10.11 – 23.20 (cu excepții specificate).

Cum se aplică?
Cererile se depun online prin aplicația EVO sau pe platforma MCabinet, utilizând noul modul „COMPENSAȚII.” Statutul cererii poate fi monitorizat direct pe platformă.

Pentru completarea cererii, sunt necesare:

  • Numărul facturii de la furnizor și NLC;
  • Seria, numărul și data facturii pentru consumurile refacturate;
  • Cantitatea de energie electrică consumată.

Ministerul își propune să sprijine antreprenorii afectați de criza energetică, asigurându-se că mecanismul de compensare este ușor de accesat și eficient pentru nevoile sectorului privat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală