Schimb valutar cu taxă: Rușii plătesc mai mult pentru noile bancnote de dolari

26 Feb. 2025, 10:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
26 Feb. 2025, 10:10 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din Rusia au început să impună comisioane pentru achiziționarea bancnotelor americane de 100 de dolari emise după anul 2013. Potrivit agenției „RIA Novosti”, banca SDM percepe un comision de 200 de ruble pentru schimbul rublelor în astfel de bancnote. De asemenea, VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, aplică un comision similar, însă dimensiunea acestuia trebuie verificată la sucursalele locale.

În același timp, băncile precum Gazprombank, Alfa Bank, MKB, Rosselhozbank și Fora Bank au declarat că, deocamdată, nu au introdus taxe suplimentare pentru achiziționarea noilor dolari. Reprezentanții call-center-ului Sberbank au menționat că nu se percep comisioane, dar este dificil să găsești astfel de bancnote noi în sucursale.

Anterior, rușii au început să întâmpine dificultăți în schimbarea bancnotelor vechi de dolari. Din toamna anului 2024, băncile ruse refuză frecvent să le accepte, invocând defecte, sau aplică comisioane de până la 500 de ruble per bancnotă. Anatoli Aksakov, președintele Comisiei pentru Piața Financiară din Duma de Stat, a declarat că băncile decid independent dacă acceptă sau nu dolarii vechi pentru schimb. Potrivit acestuia, autoritățile și Banca Centrală nu pot influența această decizie.

Vicepreședintele Asociației Operatorilor de Turism din Rusia, Artur Muradian, a semnalat că, începând cu anul 2023, rușii s-au confruntat cu dificultăți similare în schimbarea dolarilor vechi în străinătate, în țări populare printre turiștii ruși, precum Turcia, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Egipt și Armenia. Băncile străine cer dolari de tip nou, în stare impecabilă, fără pete sau deteriorări.

În contextul negocierilor dintre SUA și Rusia, pentru prima dată în trei ani, rubla s-a apreciat semnificativ față de dolar. De exemplu, față de vârful atins în decembrie, când dolarul valora 115 ruble, moneda americană a pierdut o pătrime din valoare, iar pe 25 februarie valora 86,4 ruble pe piața extrabursieră. Din cauza scăderii bruște a cursului dolarului, băncile au închis temporar punctele de schimb valutar pentru a „păstra” valuta, temându-se de o eventuală schimbare rapidă a situației.

Conform datelor Băncii Centrale a Rusiei, rușii achiziționează valută atunci când aceasta se ieftinește și o vând când prețul crește. În 2024, cetățenii ruși au cumpărat valută în valoare de 680 de miliarde de ruble, cele mai mari achiziții având loc în lunile mai și martie, când cursul dolarului era de 88-90 de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:46 // Actual //  Ursu Victor

Într-un context regional și internațional marcat de scăderea exporturilor Republicii Moldova, Statele Unite ale Americii se dovedesc a fi una dintre puținele piețe unde comerțul bilateral a crescut semnificativ în ultimii doi ani – și aceasta exclusiv datorită exporturilor moldovenești. Datele au fost prezentate de analistul economic Veaceslav Ioniță vineri, 18 aprilie, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” de la IDIS „Viitorul”.

Potrivit expertului, în perioada 2023–2024, exporturile moldovenești în SUA au crescut cu 38,7 milioane de dolari (+75,2%), atingând în 2024 un maxim istoric de 90,2 milioane de dolari. În același timp, comerțul cu majoritatea partenerilor tradiționali s-a contractat. În total, doar șase piețe externe au înregistrat creșteri – SUA fiind una dintre cele mai dinamice și semnificative din punct de vedere al valorii și al conținutului autohton al produselor exportate.

„În timp ce exporturile totale ale Republicii Moldova au scăzut cu 1 miliard de dolari în acești doi ani, în cazul SUA ele au crescut constant. Este cu atât mai interesant cu cât exact în această perioadă, noul președinte al SUA, Donald Trump, a impus tarife comerciale Republicii Moldova”, a declarat Ioniță.

Creșterea este remarcabilă și în ceea ce privește structura exporturilor. Dacă în anii anteriori ponderea produselor autohtone era modestă, în 2024 aproape 20% din totalul exporturilor de băuturi alcoolice moldovenești au avut ca destinație SUA. Cea mai spectaculoasă evoluție o înregistrează vermutul: în 2024, Moldova a devenit al șaselea cel mai mare exportator global de vermut, cu o cotă de 5,6% din piața mondială și 43,8 milioane USD exportați, dintre care 99% livrați în SUA. „Fiecare a cincea sticlă de vermut importată în SUA este produsă în Moldova”, a subliniat Ioniță.

Totodată, balanța comercială bilaterală s-a îmbunătățit considerabil. Dacă în trecut Moldova importa de trei-patru ori mai mult decât exporta din și în SUA, în 2024 gradul de acoperire a importurilor a urcat la 66,7%. În termeni absoluți, comerțul moldo-american a atins anul trecut 225 milioane USD, dintre care 90 milioane au fost exporturi moldovenești și 135 milioane – importuri.

Analistul notează că, dincolo de cifre, esențial este caracterul sustenabil al acestor exporturi: „Spre deosebire de Cehia, unde exportăm componente procesate cu materii prime de altă proveniență, în cazul SUA vorbim de produse moldovenești autohtone, cu valoare adăugată locală”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a lansat un apel către autoritățile de la Chișinău să identifice și să sprijine exportatorii care au reușit această performanță: „Este esențial ca Guvernul să ofere sprijin acestor agenți economici și să creeze condiții pentru ca această tendință pozitivă să continue. SUA poate deveni una dintre cele mai importante piețe pentru produsele moldovenești de calitate”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009