Nu putem face din stat o fundație de caritate – Grosu, despre situația dezastruoasă de la CFM

27 Feb. 2025, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Feb. 2025, 11:36 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat recentele discuții despre vânzarea Palatului Feroviarilor, subliniind că nu este la curent cu acest subiect, dar a promis că se va documenta mai mult înainte de a oferi detalii suplimentare. „Este pentru prima dată când aud despre această vânzare. Promit să mă documentez și să aflu mai multe detalii”, a declarat Grosu.

Întrebat despre identificarea unor resurse financiare pentru salariile angajaților din sectorul public, Igor Grosu a menționat că autoritățile sunt în căutarea fondurilor necesare, dar a subliniat dificultatea acoperirii unui deficit care continuă să crească.

„E vorba de bani mulți, dar nu poți acoperi un deficit care tot crește. Managementul instituțiilor trebuie să se mobilizeze și să găsească soluții viabile”, a adăugat el.

În ceea ce privește situația Căii Ferate din Moldova, Grosu a criticat managementul anterior al instituției, referindu-se în special la conducerea lui Oleg Tofilat.

„În loc să negocieze cu vecinii ucraineni pentru transportul mărfurilor, o parte din fluxurile de marfă au fost direcționate pe șosele sau pe mare, deși am investit semnificativ în calea ferată de la Sud”, a declarat președintele Parlamentului.

Grosu a subliniat că nu este corect să se solicite mereu ajutor din bugetul de stat pentru a acoperi pierderile instituțiilor de stat. „Nu este cinstit să iei mereu din bugetul de stat. Alte întreprinderi de stat, precum Poșta Moldovei sau Moldtelecom, reușesc să funcționeze cu succes, având capital de stat. Nu putem transforma totul într-o societate de binefacere sau fundație de caritate”, a declarat Igor Grosu.

Referindu-se la transportul de pasageri, președintele Parlamentului a menționat că trebuie să existe o gestionare eficientă a fluxurilor de mărfuri și că transportul de mărfuri trebuie să se realizeze într-un mod eficient, fără a depinde de subvențiile din bugetul de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Mai 2025, 16:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Mai 2025, 16:45 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Veniturile Rusiei din exportul de petrol au atins un minim al ultimilor peste doi ani, în contextul scăderii accelerate a prețurilor mondiale la țiței. Deși volumul exporturilor a rămas relativ stabil, valoarea acestora a scăzut dramatic, revenind la nivelurile din primăvara anului 2023, când industria petrolieră rusă începea timid să-și revină după embargoul european și plafonarea prețului impuse cu câteva luni înainte, scrie Bloomberg.

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, în baza datelor furnizate de agenția de prețuri Argus, valoarea totală a exporturilor de petrol în cele patru săptămâni până la 4 mai s-a ridicat la doar 4,96 miliarde de dolari – adică 1,24 miliarde pe săptămână. Este o scădere de 4% (220 milioane USD) față de perioada anterioară și cel mai scăzut nivel înregistrat din aprilie 2023.

În timp ce volumul exporturilor (3,29 milioane de barili pe zi) rămâne constant, prețul țițeiului Urals a scăzut puternic: în porturile baltice, acesta a coborât sub 50 de dolari/baril – cu 4,5 dolari mai puțin față de săptămâna precedentă. Tendința de scădere continuă, pe fondul unei oferte globale mai mari din partea statelor OPEC+ și a războiului comercial relansat între SUA și China, care a afectat semnificativ prețul petrolului Brent.

În paralel, Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva flotei „fantomă” a Rusiei, urmând să adauge încă 150 de petroliere pe lista neagră. La Washington, administrația Trump pregătește măsuri suplimentare pentru a-l forța pe Vladimir Putin să accepte negocieri privind războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Economiei a raportat o scădere a prețului mediu al țițeiului Urals de la 58,99 dolari în martie la 54,76 dolari în aprilie – cu 32% sub estimarea bugetară pentru 2025. Ca urmare, guvernul rus a aprobat recent o revizuire a bugetului federal, tăind cu aproape 25% veniturile planificate din energie (cu 2,6 trilioane ruble). Deficitul bugetar estimat pentru 2025 se va tripla, ajungând la 3,79 trilioane ruble – echivalentul a 1,7% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA