Activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au înregistrat o scădere de 29,94 milioane euro, ajungând la 5,134 miliarde euro la data de 28 februarie 2025, față de 5,164 miliarde euro la 31 ianuarie 2025, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM).
Rezerevele vașutare s-au redus urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară – 25,50 milioane euro au fost vândute pentru a susține moneda națională, plățile pentru datoria publică externă – statul a achitat 19,35 milioane euro , dar și deprecierea unor valute din rezervă față de euro – pierdere de 16,69 milioane euro.
Totodată, rezervale valutare la majorarea rezervelor valutare ale BNM au contribuit cel mai mult venituri din gestionarea rezervelor valutare – 14,27 milioane euro, reevaluarea valorilor mobiliare – 4,99 milioane euro și credite pentru proiecte investiționale – 4,95 milioane de euro.
Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă.