Semnal de alarmă pe piața alimentară: Uleiul de palmier invadează Moldova, cine trag sforile?

20 Mart. 2025, 11:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Mart. 2025, 11:55 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Importurile de ulei de palmier în Republica Moldova au înregistrat evoluții în creștere în perioada 2022 – începutul anului 2025, ajungând la peste 2,5 milioane de litri. Conform datelor oficiale, 96% din această cantitate reprezintă importuri, în timp ce exporturile, deși relativ reduse (4%), au început abia în 2024 și arată o tendință de creștere, potrivit analizei directorului executiv al Asociației Agroceriale, Iurie Rija.

Analiza scoate în evidență fluctuațiile considerabile ale volumelor și valorii financiare ale importurilor de ulei de palmier. Astfel, anul 2022 a atins cel mai mare nivel de import (peste 857.000 de litri), urmat de o scădere semnificativă în 2023, apoi de o ușoară revenire în 2024. Totodată, se remarcă o creștere a ponderii uleiului de palmier procesat, care a ajuns de la 7,3% din totalul importurilor în 2022 la 18,8% în 2024.

Deși piața moldovenească a uleiului de palmier nu prezintă un sezon clar de import, iarna și primăvara par să aducă volume care diferă, influențate mai mult de strategiile comerciale ale celor 21 de companii importatoare, precum și de volatilitatea pieței internaționale. Principalele țări furnizoare sunt Ucraina, Turcia și Malaysia, acestea variind anual ca volum și valoare a livrărilor.

21 de companii au importat în Moldova un total de 2.404.400 de litri de ulei de palmier. Principalii importatori de ulei de palmier fără modificare chimică au fost producătorul de dulciuri PURATOS-MOLD SRL (22,1% din totalul importurilor din această categorie), cu o cotă de piață de 25%, ALODIS-TRADE SRL (21,4%) și COLOMBUS SRL (19,3%). Principalii importatori de ulei de palmier procesat au fost IRIDA SRL (30,5%), MOL CACMOLDOVA SRL (28,3%) și CAZANTIP SRL (12,0%).

Exporturile de ulei de palmier, făcute în 2024, indică o evoluție pozitivă, în special datorită prețurilor medii de vânzare mai ridicate la extern. Conform lui Iurie Rija, succesul acestor exporturi poate sugera că Moldova trimite peste hotare ulei de palmier de calitate superioară sau cu valoare adăugată mai mare.

Concluziile analizei semnalează că, deși importurile domină în continuare piața autohtonă, sectorul local începe să se orienteze spre export. Este de așteptat ca evoluția prețurilor internaționale, fluctuațiile cererii și strategiile comerciale ale companiilor importatoare să influențeze puternic piața, menținându-se o dinamică marcată de incertitudine, dar și de noi oportunități pentru dezvoltarea schimburilor comerciale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Mai 2025, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 17:18 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Marii Britanii va înăspri politica de imigrație, intenționând să transforme șederea în Regat într-un „privilegiu” și nu un drept, a anunțat premierul Keir Starmer în cadrul unei conferințe de presă ce a precedat publicarea așa-numitei „carte albe” – documentul ce explică noua direcție politică a executivului, notează The Guardian.

„Toate domeniile sistemului de imigrație – muncă, familie și studii – vor fi reglementate mai strict pentru a avea un control mai ferm. Aplicarea legii va fi mai severă ca niciodată, iar numărul migranților va fi redus”, a declarat Starmer.

Premierul a criticat sistemul anterior, acuzându-l că a încurajat angajarea de lucrători slab plătiți din străinătate în locul investițiilor în forța de muncă autohtonă. Între iunie 2022 și iunie 2023, migrația netă în Regat a atins aproape 1 milion de persoane – de patru ori mai mult decât în 2019. Deși cifrele au scăzut ulterior la 728.000, impactul asupra sistemului de sănătate (NHS), educației și pieței imobiliare a fost considerabil. Starmer a catalogat actualul model drept „defect” și a promis reformarea acestuia.

Printre măsurile-cheie anunțate:

Creșterea duratei de rezidență necesare pentru obținerea dreptului de ședere permanentă (ILR): de la 5 la 10 ani. Excepții vor exista doar pentru cei care aduc un „contribuție semnificativă” în economie și societate.
Obligativitatea cunoașterii limbii engleze pentru toți migranții, inclusiv pentru membrii adulți ai familiilor acestora, la un nivel conversațional de bază.

Prioritate pentru migranții cu înaltă calificare, în special pentru profesiile deficitare precum medici, ingineri sau specialiști IT.
Restricții asupra vizelor temporare și interzicerea recrutării de muncitori străini în sectorul îngrijirii sociale.
Condiționarea vizei Skilled Worker de studii superioare.

Reducerea perioadei de ședere post-studii de la 2 ani la 1,5 ani pentru studenții internaționali. Sancțiuni financiare pentru angajatorii și universitățile care încalcă regulile de imigrație.

Starmer a subliniat că guvernul nu va introduce cote de migrație, considerând că toate tentativele anterioare în acest sens au eșuat. Pachetul de reforme urmează să fie supus aprobării în Parlament, unde Partidul Laburist deține o majoritate confortabilă. Dacă va fi adoptat, noile măsuri ar putea intra în vigoare începând cu anul 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE