A dispărut un sfert din efectivul de porci. Cine plătește? – Slusari acuză Guvernul

24 Mart. 2025, 09:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Mart. 2025, 09:31 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a lansat un semnal de alarmă pe Facebook cu privire la amploarea focarelor de pestă porcină africană, apărute recent în localitățile Roșcani și Cimișeni. Potrivit acestuia, lipsa de comunicare și de reacție a autorităților centrale în fața unei crize de proporții ridică semne serioase de întrebare.

„În doar câteva zile, Moldova a pierdut peste 25% din efectivul de porci aflat la balanța întreprinderilor agricole. Este o lovitură dură pentru un sector deja fragilizat, iar consecințele se vor resimți inclusiv la nivelul securității alimentare”, a scris Slusari.

El a subliniat că focarele recente au afectat grav un producător autohton important, într-un context în care țara nu este autosuficientă în ceea ce privește carnea de porc. „Ne așteaptă importuri masive, iar acest lucru va afecta balanța comercială a Republicii Moldova”, avertizează fostul deputat.

O altă problemă gravă ține de modul în care se realizează îngroparea porcilor infectați, care, în opinia lui Slusari, ar putea genera un prejudiciu semnificativ asupra mediului înconjurător.

„Statul va trebui să achite despăgubiri de sute de milioane de lei, dar avem deja precedente în care compensațiile promise nu au fost onorate. Există un risc real de conflict între agricultori și autorități, iar investitorii străini s-ar putea retrage din cauza acestei instabilități”, a mai scris Slusari.

În ciuda gravității situației, Slusari spune că nu a auzit de nicio ședință organizată de Guvern sau Președinție pe acest subiect. Mai mult, el se întreabă retoric dacă s-a declanșat vreo anchetă internă sau dacă vreun responsabil de la ANSA a fost tras la răspundere.

„Ramura agricolă este din nou tratată cu neglijență, iar oamenii – cu aroganță. Această atitudine va fi sancționată la urne, dar, din păcate, în moduri care nu vor ajuta Republica Moldova”, a concluzionat Slusari.

Pierderile estimate la fwewrma din Roșcani se ridică la aproximativ 440 de milioane de lei, dintre care 150 de milioane reprezintă valoarea stocului de porci, care ar putea fi despăgubit, în funcție de concluziile anchetei. Totodată, și ferma de porci din Cimișeni a fost afectat de pesta porcină, iar pierderile urmează să stabilite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA