În 1925, a doua cea mai bogată persoană din lume era o fetiță de doar 12 ani. Cum a căpătat averea

16 Iun. 2021, 09:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 09:15 // Au Bani //  MD Bani

Într-o seară, când Doris Duke avea 10 ani, tatăl ei James „Buck” Buchanan Duke a făcut o precizicere tulburătoare. Tatăl i-a spus direct fetiței sale că nimeni nu o va iubi cu adevărat. Indiferent ce a făcut sau unde s-a mutat, oamenii o vor iubi pe Doris doar pentru banii ei.

„Buck” Duke a fost fondatorul Companiei Americane de Tutun. La doi ani după ce a pronunțat acea oribilă pentru fiica sa, Buck a murit. A murit la 10 octombrie 1925 la vârsta de 68 de ani. Doris avea 12 ani. Mai avea o lună până va împlini vârsta de 13 ani.

La moartea lui Buck, Doris a moștenit un fond fiduciar de 100 de milioane de dolari. Această moștenire a făcut-o instantaneu pe Doris a doua persoană cu cea mai bogată lume. Avea 12 ani. Singura persoană de pe planetă cu o avere mai mare era John D. Rockefeller. Avea 86 de ani.

Mass-media i-a dat în curând lui Dorris o poreclă care i-a rămas pe viață:

„Cea mai bogată fată din lume”

Moștenirea ei nu s-a oprit cu cei 100 de milioane de dolari. În 1962, Doris a moștenit încă 250 de milioane de dolari după moartea mamei sale Nanaline. În total, Doris a valorat echivalentul a 3 miliarde de dolari înainte de 40 de ani.

Cu toate că era urmărită peste tot de reporteri și pretendenți, „cea mai bogată fată din lume” a reușit totuși să ducă o viață vibrantă, sălbatică. În bine sau în rău, Doris și-a petrecut o viață încercând să infirme predicția tatălui ei despre dragoste și bani.

Căsătoriile și afacerile

Doris s-a căsătorit de două ori. În 1935, s-a căsătorit cu un alpinist social care a săpat aur, pe nume James Cromwell. Cromwell va folosi curând banii soției sale pentru a finanța o cursă nereușită pentru Senatul SUA.

În timp ce erau căsătoriți, Doris a rămas însărcinată. Ea le-a mărturisit în secret prietenilor că Cromwell nu era tatăl. Copilul a fost de fapt produsul unei aventuri pe care a avut-o în timpul unei călătorii cu trenul. „Nu mai era nimic de făcut”, i-a spus ea unui prieten. O fiică, Arden, s-a născut prematur și a trăit doar 24 de ore. Doris și James Cromwell au divorțat în 1943.

În 1945, în timp ce vizita Roma, Doris i-a mărturisit unui prieten:

„Toți acei bani sunt uneori o problemă. Se întâmplă de fiecare dată. După ce am ieșit de câteva ori cu un bărbat, el începe să-mi spună cât de mult mă iubește. Dar de unde să știu dacă chiar vrea să spună asta? pot fi vreodată sigură? „

S-a căsătorit din nou în 1947 cu un diplomat din Republica Dominicană pe nume Porfirio Rubirosa. A existat un mic obstacol înainte de a se căsători. Porfirio era deja căsătorit. Potrivit surselor, Doris era atât de îndrăgostită, încât i-a oferit soției lui Porfirio 1 milion de dolari pentru a divorța de el repede. Oferta a fost acceptată. Asta ar fi fost ca și când i s-ar oferi 12 milioane de dolari astăzi.

Din păcate, chiar și după o mită de 1 milion de dolari, această căsătorie a durat doar un an.

Doris nu s-a mai căsătorit niciodată după ce a doua căsătorie a eșuat. Nu a avut niciodată copii. Dar ea a avut relații personale profunde, cu doi oameni, care ar schimba cursul vieții lor:

Chandi Heffner

În 1984, Doris a întâlnit o femeie pe nume Chandi Heffner în Hawaii. Cele două femei au dezvoltat o legătură profundă aproape instantaneu.

Din anumite motive, Doris a ajuns să creadă că Chandi a fost reîncarnarea fiicei sale Arden. Cele două femei au călătorit împreună prin lume bucurându-se de bogăția lui Doris. Au petrecut timp în Rusia, au mers în România pentru tratamentul „fântâna tineretului”, au cumpărat un Boeing 737 de 25 de milioane de dolari și au adoptat două cămile după ce Doris a aflat că sunt o specie pe cale de dispariție. Chandi a condus personalul lui Doris și a consiliat-o în probleme financiare. Au fost nedespărțit și au călătorit între imensa fermă din Doris din New Jersey, proprietatea ei din Newport, Rhode Island și „Shangri-La”, proprietatea sa palatială din Oahu, Hawaii.

Dar ceva s-a schimbat și Doris a eliminat-o pe Chandi din viața și testamentul ei în 1991.

Bernard Lafferty

În mod ironic, Chandi a fost cea care a adus în viața lor cealaltă relație semnificativă din anii de vârstă a lui Doris, când l-a recomandat pe Bernard Lafferty ca majordom. Bernard lucrase anterior pentru sora lui Chandi, Charlene, care se căsătorise recent cu miliardarul Nelson Peltz. Bernard era irlandez și orfan care a emigrat în SUA când avea 35 de ani. Doris l-a angajat ca majordom în 1987. El s-a îndrăgit de Doris și a devenit cel mai apropiat confident și însoțitor constant al ei.

Doris Duke a murit la 28 octombrie 1993, la vârsta de 80 de ani. La moartea sa, Bernard a fost pus la conducerea proprietății.

La momentul morții sale, Doris avea o valoare netă totală de 5,3 miliarde de dolari. Aceasta a inclus numerarul și investițiile ei, casele din New Jersey, Hawaii, Rhode Island și Beverly Hills, bijuteriile și colecția sa de artă, care pe lângă participațiile sale din Asia de Sud-Est și Islamică, au inclus lucrări de Picasso, Monet, Van Gogh, și Rembrandt. Avea o colecție de vinuri rare – peste 2.000 de sticle evaluate la peste 5 milioane de dolari.

Conform termenilor testamentului ei, marea majoritate a averii lui Doris a mers la caritate. Astăzi, Fundația de caritate Doris Duke controlează active în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Fundația a dat deja 1,84 miliarde de dolari în cei aproximativ 30 de ani de existență.

Lui Chandi i-au rămas 0 dolari

Chandi a dat în judecată moșia susținând că i se datorează o sumă mare de bani ca fiică legală a lui Doris. În mod uimitor, un juriu a fost de acord. Chandi a primit 65 de milioane de dolari în 1995. Astăzi, Chandi trăiește pe o fermă pe care Doris a cumpărat-o în Hawaii. Bernard a murit în 1996 în urma unui atac de cord în somn, în casa sa Bel-Air, de 2,1 milioane de dolari.

 

 

 

 

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!