Fără rambursare: Ucraina scapă de presiunea returnării a 100 de miliarde de dolari către SUA

29 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 11:37 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina nu va fi obligată să restituie Statelor Unite ajutorul financiar și militar oferit după invazia rusă, în cadrul acordului privind resursele minerale, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal. „S-a ajuns la un acord prin care în document nu va fi inclusă asistența acordată anterior semnării lui”, a transmis Șmîhal pe canalul său de Telegram, după o întâlnire cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent. Potrivit premierului, echipele juridice lucrează în prezent la textul acordului, astfel încât acesta să respecte angajamentele europene ale Ucrainei și să nu contravină Constituției și legislației naționale.

Anterior, președintele american Donald Trump estimase că sprijinul acordat Ucrainei de la începutul războiului, în februarie 2022, a însumat circa 350 de miliarde de dolari. Casa Albă insista ca Ucraina să returneze aceste sume în cadrul unei înțelegeri ce ar include concesii majore privind resursele naturale. În urma negocierilor din aprilie, Kievul reușise să reducă suma revendicată la 100 de miliarde de dolari.

Totuși, în cadrul noii formule agreate, Washingtonul va considera acești 100 de miliarde de dolari drept contribuția americană la un viitor fond special de reconstrucție a Ucrainei și a renunțat să mai ceară rambursarea lor sau să-și asume noi angajamente de investiții.

Pe 17 aprilie, Ucraina și SUA au semnat un memorandum care confirmă intenția de a încheia un acord privind exploatarea resurselor minerale. Donald Trump anunțase semnarea oficială a acordului pentru 24 aprilie, însă acest lucru nu s-a materializat. A doua zi, liderul de la Casa Albă a cerut „semnarea imediată” a documentului, într-un mesaj postat pe rețeaua sa Truth Social.

Negocierile privind acordul au fost tensionate încă din februarie, după ce un conflict verbal între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Casa Albă, a amânat discuțiile. Ulterior, administrația americană a prezentat Kievului o variantă de acord mult mai dură, incluzând solicitări precum „dreptul de primă ofertă” la investițiile în toate proiectele de infrastructură și resurse ale Ucrainei, precum și acces prioritar la achiziționarea materiilor prime.

Zelenski a reiterat în repetate rânduri că ajutorul militar american nu trebuie considerat o datorie a Ucrainei. El a subliniat că sprijinul de aproximativ 100 de miliarde de dolari a fost acordat sub formă de granturi și că nu va accepta semnarea unui acord care ar împovăra „zece generații de ucraineni” cu datorii.

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 10:22 // Actual //  Ursu Victor

La finalul primelor 100 de zile ale celui de-al doilea mandat la Casa Albă, președintele american Donald Trump înregistrează cel mai scăzut nivel de aprobare din istoria recentă a SUA: doar 39% dintre americani susțin activitatea sa, în timp ce 55% se declară nemulțumiți. Rezultatele provin dintr-un sondaj realizat de Ipsos, în parteneriat cu ABC News și Washington Post, desfășurat între 18 și 22 aprilie pe un eșantion de 2.400 de cetățeni.

Datele arată o nemulțumire larg răspândită față de politicile recente ale administrației Trump:

67% dintre respondenți s-au declarat nemulțumiți de reacția președintelui la recenta cădere a pieței bursiere.

64% nu susțin introducerea noilor tarife comerciale pentru bunurile străine.

61% critică politica externă a SUA sub conducerea sa.
Mai mult, 72% dintre participanți cred că măsurile lui Trump vor conduce la o recesiune economică iminentă, iar 41% au raportat deteriorarea propriilor situații financiare.

Prin comparație, în februarie 2025, Trump era susținut de 45% dintre americani, în timp ce 53% își exprimau dezaprobarea. În timpul primului său mandat, după 100 de zile, rata de aprobare fusese de 42%.

În replică la publicarea sondajului, Trump a scris pe platforma sa Truth Social că în America „nu mai există o presă liberă și corectă”, acuzând instituțiile media că „fabrică știri negative” și „manipulează rezultatele sondajelor”. „Este trist! Ei sunt adevărații dușmani ai poporului. Le doresc tot binele, dar voi continua să lupt pentru a face America din nou măreață!”, a adăugat liderul american.

Contextul politic este tensionat: la începutul lunii aprilie, SUA au fost scena unor ample proteste anti-Trump. Pe 5 aprilie, manifestații sub sloganul „Mâinile jos!” au avut loc în toate cele 50 de state americane. O a doua rundă de proteste a urmat pe 19 aprilie, când cetățenii au denunțat abuzurile administrației, deportările ilegale de imigranți, desființarea agențiilor federale și atacurile asupra finanțării educației superioare. Protestatarii au cerut, de asemenea, stoparea presiunilor asupra comunităților transgender și a altor minorități.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi