Rusia tremură! SUA vizează inima energetică a Moscovei – Gazprom, pe lista neagră

04 Mai 2025, 08:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 08:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statele Unite au elaborat un nou set de sancțiuni economice care vizează direct Gazprom și alte companii rusești din sectoarele resurselor naturale și bancar, au declarat surse din cadrul administrației prezidențiale pentru Reuters. Măsurile fac parte dintr-un plan mai amplu de intensificare a presiunii asupra Kremlinului, în contextul în care Rusia nu dă semne că ar dori încetarea războiului din Ucraina.

Deși proiectul de sancțiuni este gata, nu este clar dacă președintele Donald Trump va aproba personal implementarea acestora. „Decizia finală aparține în totalitate președintelui”, a subliniat un oficial american sub protecția anonimatului. Consiliul pentru Securitate Națională al SUA este implicat în procesul de coordonare a pachetului de măsuri, care vizează inclusiv „companii mari” fără a fi numite explicit.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului, James Hewitt, a refuzat să ofere detalii, afirmând doar că „președintele a fost constant în angajamentul său față de obținerea unui armistițiu deplin și cuprinzător”.

Informațiile vin la scurt timp după ce Bloomberg a relatat că echipa lui Trump lucrează la mai multe scenarii de presiune economică asupra Moscovei, în speranța relansării negocierilor de pace.

În paralel, senatorul republican Lindsey Graham a anunțat că Senatul american va sprijini impunerea unor sancțiuni „devastatoare” împotriva Rusiei, inclusiv introducerea de tarife vamale de 500% asupra importurilor din țările care continuă să cumpere petrol, gaz sau uraniu din Rusia.

Uniunea Europeană pregătește, la rândul său, al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Ministrul francez al Economiei, Jean-Noël Barrot, a declarat că Bruxelles-ul va încerca să coordoneze noul pachet cu cel propus de Graham. „I-am promis senatorului că vom alinia conținutul și calendarul”, a declarat Barrot.

Deși a pierdut o mare parte din piața europeană, Gazprom a raportat la 30 aprilie un profit de 1,2 trilioane de ruble pentru anul 2024, recuperând spectaculos după pierderea istorică de 629 de miliarde de ruble înregistrată în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE