Miliardarul Roman Abramovici a început procesul de repatriere a ultimelor sale active din străinătate în Rusia, la trei ani după impunerea sancțiunilor internaționale împotriva sa și a grupului său, Evraz. Potrivit publicației Kommersant, Evraz Group S.A. (înregistrată în Luxemburg) și Evraz plc (înregistrată în Marea Britanie) ar urma să piardă legătura cu activele metalurgice din Rusia, acestea fiind preluate, cel mai probabil, de compania rusă Evraz KGOК.
Evraz KGOК, deținută de Evraz NTMK – filială a Evraz plc, a inițiat un proces la Arbitrajul din Moscova, cerând despăgubiri în valoare de 200 miliarde de ruble și preluarea activelor din străinătate. Procesul se desfășoară cu ușile închise.
La finalul anului 2021, Roman Abramovici deținea 28,64% din acțiunile Evraz plc. În 2022, atât Abramovici, cât și Evraz plc au fost incluși pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, iar listarea companiei pe Bursa de la Londra a fost suspendată.
Evraz este unul dintre cei mai mari producători de oțel din Rusia, cu o capacitate anuală de 12,1 milioane de tone și rezerve de minereu de fier de 69 milioane de tone. În 2024, veniturile grupului au scăzut cu 7%, ajungând la 7,19 miliarde de dolari.
Potrivit experților consultați de Kommersant, acest demers ar indica intenția clară a lui Abramovici de a schimba structura de proprietate a Evraz în Rusia, ca reacție la presiunile sancțiunilor internaționale. Compania a explicat că litigiul este legat de o datorie internă între entitățile grupului, iar respectarea sancțiunilor de către structurile internaționale a generat pierderi pentru companiile rusești din grup, inclusiv prin neîncasarea veniturilor din tranzacții valutare și aplicarea de amenzi.
Maxim Hudalov, consultant financiar, consideră că acest proces este, de fapt, o pregătire pentru „redomicilierea” activelor în Rusia. Aceasta ar fi susținută și de includerea, în ianuarie, a Evraz NTMK pe lista companiilor rusești de importanță strategică, fapt care permite suspendarea drepturilor corporative ale holdingurilor străine printr-o simplă decizie judecătorească.
Alți oligarhi ruși, precum Petru Aven, Mihail Fridman și Andrei Kosogov, au trecut prin proceduri similare în cazul Alfa Bank și a retailerului X5 Group. Însă, în unele cazuri, mutarea activelor nu a fost suficientă: miliardarul Vadim Moșkovici, care a încercat să „scape” de Cipru, a fost totuși arestat în martie 2025, fiind acuzat de fraudă la scară largă și luare de mită.