Casca de 110 milioane de dolari care poate să descopere secretele minții. Cum funcționează

17 Iun. 2021, 10:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 10:20 // Au Bani //  MD Bani

Bryan Johnson a cheltuit o mulțime de bani, mai exact 110 milioane de dolari, pentru construirea unui hardware menit să extindă radical înțelegerea științei privind îmbătrânirea creierului și efectele asupra corpului, scrie Aleph News.

În următoarele câteva săptămâni, compania Kernel va începe să trimită la zeci de clienți din SUA o cască de 50.000 de dolari, care „le poate citi mintea“. Căștile conțin mai mulți senzori și alte dispozitive electronice care măsoară și analizează impulsurile electrice, fluxul de sânge al creierului și viteza gândirii, oferind explicații cu privire la modul în care creierul răspunde în diverse situații.

Tehnologia de bază există de ani buni, dar se găsește, de obicei, în dispozitive care pot costa milioane de dolari și necesită ca pacienții să stea liniștiți într-un cadru clinic.

Cercetătorii anticipează utilizarea căștilor pentru a obține o perspectivă clară asupra îmbătrânirii creierului, a tulburărilor mintale, a traumelor, a accidentelor vasculare cerebrale și a mecanicii din spatele experiențelor metafizice anterioare, cum ar fi meditația și călătoriile psihedelice.

Pentru a face progrese pe toate fronturile de care avem nevoie ca societate, trebuie să aducem creierul în mediul online”, spune Bryan Johnson, care a investit aproximativ 110 milioane de dolari – jumătate din banii săi – pentru a dezvolta căștile, iar procesul a durat mai mult de cinci ani.

Johnson este directorul executiv al Kernel, un start-up care încearcă să construiască și să vândă mii, sau chiar milioane, de căști, relativ ieftine, care ar putea rezolva ceea ce au încercat neurologii, informaticienii și inginerii electrici de ani buni.

Căștile, spune el, vor face ca oamenii să-și ia în cele din urmă sănătatea mintală în serios, să se înțeleagă mai bine, să examineze efectele mintale ale pandemiei.

Invenția vine după ani întregi în care oamenii de știință au construit tot felul de teste și dispozitive pentru a ne măsura bătăile inimii, sângele și chiar ADN-ul, dar testele cerebrale rămân rare și costisitoare, limitând cunoștințele noastre despre organul care ne definește cel mai mult.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO