Sindicatele și Patronatele reexaminează cuantumul minim al salariului, care intră în vigoare din 1 iulie

18 Iun. 2021, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Iun. 2021, 14:46 // Actual //  MD Bani

Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a discutat joi, 17 iunie, cu conducerea Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) despre necesitatea de a reexamina cuantumul minim garantat al salariului, care ar putea fi stabilit în mărime de 3100 de lei, începînd cu 1 iulie 2021.

Întrevederea survine după ce la începutul acestei luni, CNSM a expediat în adresa premierului interimar Aureliu Ciocoi și a lui Leonid Cerescu, președinte al CNPM, o adresare în care sindicatele au propus să fie reexaminat cuantumul minim garantat al salariului. Sindicaliștii au propus ca partenerii sociali să inițieze consultări pentru a realiza o creștere mai mare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, pe care Guvernul să o implementeze ulterior prin Hotărîre de Guvern, așa cum prevede legislația.

Întrevederea Sindicatelor și a Patronatelor

În cadrul întrevederii cu conducerea CNPM, sindicaliștii au reiterat argumentele cu privire la necesitatea majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real pentru a nu permite diminuarea nivelului de trai al populației prin reducerea veniturilor salariale ale lucrătorilor. Potrivit lor, cuantumul minim garantat a fost stabilit în mărime de 2935 de lei doar începînd cu 1 ianuarie 2021, față de 1 mai 2020, cum ar fi trebuit să fie în mod obișnuit. Aceasta a condus la pierderea lunară a venitului salarial al salariaților în mărime de 160 de lei sau 1280 de lei pentru 8 luni ale anului 2020.

Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova:

Este necesar de organizat negocieri directe, dintre sindicate și patronate, pentru a idenitifica un mecanism care ar facilita stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, avînd în vedere evoluțiile statistice cu privire la indicatorii economici, dar și pentru a negocia asupra altor chestiuni de interes pentru salariați și angajatori.

Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova:

Salut inițiativa organizării acestei întrevederi, care în opinia sa este una binevenită. Potrivit lui Cerescu, pentru a organiza procesul de negocieri directe dintre sindicate și patronate este necesar de operat unele modificări la legislația în vigoare.

Cerescu a mai menționat ca acest subiect, cu privire la cuantumul minim garantat al salariului, va fi examinat în cadrul ședinței Consiliului CNPM, care va avea loc la sfîrșitul acestei luni. Totodată, părțile au convenit să elaboreze în timpul apropiat un Memorandum de înțelegere care să prevadă faptul că sindicatele și patronatele au convenit să desfășoare negocieri directe, bipartite, iar această inițiativă să fie ulterior prezentată Guvernului.

În prezent, în conformitate cu prevederile art. 12 al Legii salarizării nr. 847 din 14.02.2002, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se stabileşte de Guvern, după consultarea partenerilor sociali. Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se reexaminează anual, în funcţie de creşterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Agenții economici din R. Moldova vor putea exporta în Uniunea Europeană carne refrigerată și carne congelată, potrivit anunțului premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței Guvernului.

În 11 luni ale anului 2023, Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) nu a exportat nicio o tonă de carne proaspătă de vită, porc sau pasăre, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija. Asta deși din martie 2023, Republica Moldova are undă verde la exportul de carne pe piața UE.

Datele vamale arată că în ultimii ani că Republica Modlova nu exportă carne de vită sau de porc.

Datele oficiale arată că în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227.000 de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de aproximativ șase milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual circa 253 milioane de ouă.

Expertul Iurie Rija susţine însă că procesatorii de carne se confruntă cu o provocare semnificativă, întrucât capacitatea lor de producţie nu poate fi integral acoperită de resursele interne.

În acelaşi timp importurile de carne de pasăre şi organe comestibile, carne de vită, carne şi slănină de porc, în 11 luni ale acestui an s-au ridicat la circa 35.400 de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău