Cum să crești un start-up? TOP 7 cărți care îți vin în ajutor

26 Iun. 2021, 09:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
26 Iun. 2021, 09:30 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Faptul că ai lansat startupul nu îți asigură succesul. Pentru a obține un profit cât mai mare, aceasta are nevoie de dezvoltare permanentă. Iată 7 cărți bazate pe creșterea unui startup.

1. Explosive Growth – Cliff Lerner

O carte interesantă despre creșterea rapidă și directă a unui startup prin propriu exemplu. Autorul va spune povestea aplicației sale de dating, care a reușit să atingă rapid marca de 100 de milioane de descărcări.

2. Hacking Growth – Sean Ellis & Morgan Brown

Autorii acestei cărți oferă sfaturi practice și instrumente reale pentru creștere a numărului de utilizatori și a cotei de piață a startupurilor aflate la diferite etape.

3. If You Are a Dogfiht, Become a Cat – Leonard Sherman

Cartea este despre a nu intra în lupte de câini cu concurenții, ci mai degrabă să vă concentrați asupra pornirii dvs., a creșterii și a strategiei de a merge mai departe, poziționându-vă o pisică.

4. Scale – Geoffrey West

Cartea este despre povestea reală a creșterii. Creștere rapidă, multe probleme și modalități de a le rezolva. Totul se axează pe o singură poveste – istoria Snapchat.

5. How to Turn Down a Billion Dollars – Billy Gallagher

O carte destul de curioasă în care autorul încearcă să investigheze natura creșterii unui startup prin creșterea a diverse organisme vii și a oamenilor. Autorul aplică exact aceleași legi pentru creșterea nu numai a companiilor, ci și a unor întregi industrii și sectoare ale economiei.

6. No Filter – Sarah Frier

O altă rețea socială și o altă creștere și creștere meteorică. De data aceasta este vorba despre Instagram. Cum să luați bani pentru un startup și să lansați altul, cum să creșteți considerabil împreună cu o echipă mică și cum să vindeți startupul dvs. Facebook pentru un miliard. Așa sună povestea Instagram.

7. The Upstarts – Brad Stone

Și aceastăcarte este despre două startupuri emblematice din vremea noastră – Airbnb și Uber. Ei bine, nu sunt aceste povești de creștere rapidă și succes? Gata, deci familiarizarea cu începutul acestor două startupuri va fi cât se poate de utilă pentru toți fondatorii.

Sursa: Telegram, antreprenor.md.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO