În timp ce cumpărătorii încep să fie atrași de burgerii din carne ”falsă”, care arată, se prepară și are același gust cu carnea adevărată, un startup susținut de Jeff Bezos și Bill Gates extrage proteine din fungi, ca ingrediente primare pentru a crea alimente care înlocuiesc carnea, scrie CNBC.
Nature’s Fynd, cu sediul în Chicago, a strâns fonduri de 158 milioane dolari de la investitori, inclusiv Bezos, Gates și Al Gore. Torturile și hamburgerii fără carne ai companiei, crema de brânză și iaurt fără lapte și pepite fără pui sunt programate să ajungă pe rafturile băcăniilor la sfârșitul acestui an.
Compania spune că proteina vegană include toți cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali și niveluri bune de fibre, vitamine și minerale, fără colesterol sau grăsimi trans. Se spune că Fy are o zecime din grăsimea de vită măcinată și cu 50% mai multe proteine decât tofu; de două ori mai multe proteine decât mazărea crudă.
Sectorul alimentelor alternative a consemnat o creștere explozivă în 2020, cu un avans al vânzărilor americane cu amănuntul de 27%, aducând valoarea totală a pieței la 7 miliarde de dolari, potrivit datelor Plant-Based Foods Association (PBFA), un grup comercial care reunește peste 200 de companii. Între timp, livrările de produse cu proteine alternative ale distribuitorilor către restaurante au avansat în aprilie cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit firmei de cercetare NPD Group.
Industria ascendentă este condusă de Beyond Meat and Impossible Foods, ale cărei burgeri din carne, pui și produse de mezeluri au perturbat industria de producție a alimentelor din SUA de 733 miliarde de dolari. Acest lucru a determinat Tyson Foods, Purdue, Hormel, Cargill și alți producători tradiționali de carne să lanseze propriile produse în această categorie.
Nature’s Fynd a fost co-fondat în 2012 – inițial ca Bioproduse Durabile – de Thomas Jonas și Mark Kozubal. Cu câțiva ani mai devreme, Kozubal a dezgropat un microb, tulpina Fusarium flavolapis, din izvoarele termale vulcanice din Parcul Național Yellowstone. A condus o echipă de cercetare și dezvoltare care a formulat microbul în ceea ce compania numește Fy, sursa fermentată, versatilă, bogată în proteine pentru produsele Nature’s Fynd.
Fermentarea a fost utilizată în fabricarea pâinii, a berii, a vinului, a brânzeturilor și a altor produse de milenii și se dezvoltă acum ca o platformă cheie de proteine alt cu potențial major de a alinia știința cu antreprenoriatul, politica și investițiile, potrivit Good Food Institute.