Campania de informare lansată de AEE: informații despre eficiența energetică, audit și achiziții eficiente

05 Iul. 2021, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Iul. 2021, 14:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Raioanele Străşeni, Rezina şi Criuleni sunt tot mai implicate în informarea locuitorilor  despre  eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente. În acest weekend, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a desfășurat sesiuni de informare în cadrul campaniei ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente – prioritate a autorităților publice locale”.

Astfel,vicedirectorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Eugen Gîrlea a vizitat raioanele Străşeni, Rezina şi Criuleni, unde au fost instalate panouri informative accesibile oricărui locuitor din regiune.

Preşedintele raionului Străşeni, Nicolae  Sârbu și-a exprimat gratitudinea față de AEE pentru susţinerea oferită.

„Domeniul eficientizării energetice este foarte actual. La momentul de față, noi suntem plenar implicaţi în implementarea  mai multor proiecte  de eficiență energetică în raionul Strășeni. Unul dintre ele este la Liceul Teoretic ,,Ion Vatamanu”, în valoare de 22 milioane lei. Suntem în proces de  elaborare a proiectelor de eficiență energetică pentru spitalul raional, care va cuprinde măsuri de eficientizare cum ar fi: anvelopa clădirii – vor fi izolate trei blocuri cu vată minerală, schimbarea acoperișurilor, sistemele de încălzire, sistemul de ventilare, sistemul energetic”, a spus demnitarul.

La Rezina, Preşedintele raionului, Valeriu Ciorici, a apreciat iniţiativa, precizând că va îndemna locuitorii să se informeze mai mult despre eficienţa energetică.

„Este o inițiativă foarte bună. Oamenii  solicită deseori informații ce țin de domeniul eficienţei energetice. Acum vom avea posibilitatea să le oferim mai multă informaţie. Vă mulțumim, vă urăm succes și sperăm la o colaborare cât mai bună pe viitor. Sunteți o echipă bravo”, a spus Valeriu Ciorici.

La rândul său, preşedintele raionului Criuleni,  Pavel Spânu a  menționat că eficienţa energetică este un subiect de care ar trebui să se ţină cont. Demnitarul a precizat că,  se vor depune eforturi ca la Criuleni oamenii să cunoască cât mai multă informaţie despre  eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

„Vreau să vă mulțumesc pentru  susținerea proiectului de construcție a Parcului fotovoltaic în raionul Criuleni. Se lucrează din plin, astfel termenii sunt respectați. Sperăm ca, în 6 luni și nu în 8, cum s-a convenit, să-l finalizăm. Mizăm pe suportul AEE și post construcție, când vom începe a produce propria energie verde”, a precizat demnitarul.

Vicedirectorul AEE a mulţumit conducerii raionului pentru colaborare şi implicare.

„Datorită interesului Dvs. faţă de eficienţa energetică  putem contribui atât la securitatea aprovizionării cu energie, cât şi la durabilitatea mediului înconjurător”, a spus Eugen Gîrlea.

Campania de informare se desfășoară  în perioada iunie – august 2021. Astfel de sesiuni vor avea loc în toate centrele raionale ale Republicii Moldova și UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este  diseminarea informației prin intermediul autorităților publice locale, despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 18:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 18:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției și ministru al Apărării, Alexandru Pînzari, vine cu o primă reacție după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a confirmat reținerea acestuia. Conform ultimelor informații, Pînzari a fost reținut pentru 72 de ore.

Ofițerii nu trebuie jăliți, dar protejați. Și totuși, ar fi bine sa nu se grăbească nimeni și să mă ardă pe rug, sau să dea note activității mele. Există instituții de drept în acest Stat, care trebuie să-și facă treaba și să nu admită erori în astfel de acțiuni. Știam care sunt “bunele intenții” ale unor persoane interesate de acest caz și tocmai de asta, nu sunt surprins de nimic. Un lucru vreau să vă zic acum, eu răspund de fiecare acțiune a mea și sunt responsabil doar de ceea ce am făcut, nu de ceea ce “li se pare unora”. Astfel, pe cazul dat, legislația nu am încălcat, iar tot ceea ce trebuie să comunic celor care gestionează cazul voi comunica și voi fi maxim transparent și deschis, se arată într-un mesaj publicat de Alexandru Pînzari pe pagina sa de Facebook, car ar fi fost transmis prin intermediul familiei.

Reținerea lui Pînzari are loc în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr.5 din cadrul INI al IGP al MAI, anunță PG.

„Astfel, în dimineața zilei de 30 iulie 2021, au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI. În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului”, se arată în comunicatul PG.

Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive.

„Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, mai anunță PG.

PCCOCS amintește că dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală