Sturza își asumă responsabilitatea pentru „crearea” lui Plahotniuc: Are o inteligență diabolică

06 Iul. 2021, 17:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 17:09 // Actual //  MD Bani

După ani de zile în care unii politicieni moldoveni și-au pasat responsabilitatea pentru faptul că Vlad Plahotniuc a devenit persoana numărul 1 în Moldova care gestiona schemele și „bunul mers” al acestora în țară, fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza susține că el este prima persoană care l-a ajutat pe Plahotniuc să iasă din anonimat, scrie Realitatea.md.

El este creatura mea. De fapt, relațiile lui din România, cu Voronin, trebuie să recunosc, au fost din inițiativa mea. Prima fază, foarte banală: el avea un băruleț în centru în care se întâlnea elita. Avea trei camere la etaj unde ducea tot bomondul și își petreceau frumos timpul. Bineînțeles că el tot fixa. Noi ne duceam acolo cu prietenii, o cafea, mai luam o masă. La un moment dat a venit și a zis: Domnule Sturza, sunt pe tușă, știu că aveți mai multe proiecte, vreau să fiu director în unul dintre proiecte, să ajut. Și i-am zis: Bă Vlad, dar ce salariu vrei? Și el îmi spune: Nu-mi trebuie salariu, povestește Sturza.

Astfel, Ion Sturza susține că un prim pas în transformarea lui Plahotniuc într-o persoană cu autoritate a fost făcut în 2001 cu ajutorul unor politicieni români.

În campania electorală la prezidențialele din 2001 România, echipa lui Iliescu m-au întrebat: Domnule Sturza, avem nevoie un loc de reper unde să ne oprim și de acolo să ne organizăm activitatea. Eu le-am dat întâlnire în Nobil Club, sunt niște camere sus și i-am lăsat cu Plahotniuc. Plahotniuc i-a împachetat așa de bine că băieții ăia l-au invitat la întâlnire cu Iliescu. Iliescu, fără să-și de-a seama, i-a făcut o intrare la ministru economiei. Nu știu ce a făcut, dar i-a impresionat și au devenit prieteni, a adăugat Sturza. 

Potrivit lui Sturza, puțin mai târziu, Plahotniuc ar fi făcut cunoștință cu Oleg Voronin, de unde au și pornit schemele de preluare a afacerilor.

Voronin este o poveste mai târzie. Eram în parteneriat cu Oleg Voronin într-o bancă. Eram acționar mare, majoritar. Noi căutam clienți pentru bancă și Vlad era director general la Petrom. Am profitat că unul dintre cunoscuții mei era adjunct. Zic: bă Alex, hai să ne vedem. L-a înghițit cu totul pe Oleg. Plahotniuc exploatează foarte abil slăbiciunile oamenilor. La un moment dat, Oleg a venit și a zis să punem control pe anumite afaceri. Scenariul ăsta tot a fost pus la cale cu Plahotniuc, a menționat afaceristul.

Vlad Plahotniuc are o inteligență diabolică. Eu când am plecat din Guvern, am inițiat un grup care realiza analiză economică și consultanță. Știau tot din economie, fluxuri. În el erau foști miniștri. Plahotniuc a luat echipa și le-a zis: Desenați-mi toate fluxurile, bani, legali, ilegali. A luat această schemă și a pus-o în funcție, a precizat Ion Sturza.

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 13:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 13:58 // Actual //  Lupu Eduard

România este pilonul securității energetice a Republicii Moldova și ne-a ajutat în cele mai grele momente. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan. În cadrul dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic”, organizată de Agenția de presă IPN, oficialul a menționat că până în anul 2025 va fi dată în exploatare linia electrică Vulcănești-Chișinău, iar până în 2030 vor fi finalizate lucrările de construcție a liniilor electrice Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, mai afirmă că până în anul 2030 vor fi date în exploatare alte două blocuri energetice ale Centralei de la Cernavodă. Astfel, dacă Republica Moldova va avea asigurate conexiunile energetice cu România, țara noastră va putea prelua energie electrică de peste Prut la prețuri competitive.

„În centrala nucleară de la Cernavodă urmează a fi investite capacități mari de generare a energiei electrice, sunt construite încă două blocuri energetice similare blocurilor 1și 2, ceea ce înseamnă încă 1400-1500 MW. Asta înseamnă o capacitate foarte mare de producere a energiei electrice. Aceste capacități urmează a fi date în exploatare în perioada 2030-2031.

Tot în această perioadă țara noastră va avansa și va finaliza conexiunile pe care le construim astăzi: linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău va fi finalizată, vom finaliza linia Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș. În 2025 vom da în exploatare linia Vulcănești-Chișinău, suntem foarte ambițioși și lucrăm la toate turațiile. Astăzi sunt pe șantier muncitorii care efectuează lucrări de fundație pentru piloni”, a spus secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

Reprezentantul Ministerului Energiei reiterează că obiectivul autorităților este ca marile sectoare de consum să fie trecute de la gaz și produse petroliere la de energie electrică. Potrivit lui Borosan, curentul electric este mai prietenos mediului.

„În 2030 va fi dată în exploatare viitoarea producție de energie nucleară în România. Un exces de energie va apărea pe piață. Noi depunem eforturi pentru a electrifica sectoarele de consum. Vrem să consumăm mai multă energie electrică. De ce? Pentru să este mai sustenabil din punct de vedere al mediului ambiant. În loc să consumăm gaze naturale pentru încălzire, consumăm energie electrică. În loc să consumăm produse petroliere în transport, consumăm energie electrică.

Datorită faptului că apare această generare de energie electrică în regiune, în România, și există conexiuni, aceasta este o oportunitate pentru afacerile din Republica Moldova și România de a exporta/importa energie electrică la preț accesibil. Energia nucleară se considera a fi cea mai ieftină raportat la o perioadă lungă de timp”, a mai spus Constantin Borosan.

Secretarul de stat a mulțumit autorităților din România pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în perioade energetice complicate, fiind vorba, în special, de perioada când Gazprom a redus volumele de gaz livrate Republicii Moldova, contrar prevederilor contractuale.

„România este pilonul securității energetice a țării noastre. Este țara pe care putem să ne bazăm și când au fost cele mai grele timpuri, e vorba de octombrie 2021, octombrie 2022, am avut sprijinul deplin al României.

Aduc un exemplu simbolic, dar care a avut loc la momentul cel mai potrivit. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău a devenit funcțional în întregime la data de 31 septembrie 2021, iar pe 1 octombrie a fost limitată furnizarea de gaze naturale de către Gazprom”, a mai spus secretarul de stat, Constantin Borosan.

Dezbaterea publică la tema „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic” este prima ediție din ciclul „Dublă integrare prin cooperare și informare . Continuitate”. Proiectul este organizat de Agenția de presă IPN cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău