Sfaturi practice și utile pentru milenarii care vor să-și cumpere o casă

09 Iul. 2021, 13:20
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
09 Iul. 2021, 13:20 // Au Bani //  MD Bani

A avea propria casă este visul oricărui tânăr, însă procesul nu este atât de simplu. În primul rând ai nevoie de o sumă mare de bani pentru care ai nevoie de timp să o aduni. Iată câteva sfaturi pentru milenarii care vor o locuință.

1. Verificați și îmbunătățiți-vă istoria creditară

Cumpărătorii ar trebui să se asigure că au o istorie creditară bună pentru a se califica pentru un împrumut la o dobândă favorabilă. În general, cu cât scorul de credit este mai mare, cu atât rata dobânzii la ipotecă este mai mică. O rată a dobânzii mai mică poate însemna plăți lunare semnificativ mai mici.

O istorie de credit puternică vă poate îmbunătăți, de asemenea, șansele de a câștiga un război de licitare sau de a obține o aprobare prealabilă a ipotecii.

2. Economisiți mai mult decât planificați

Poate dura ani de zile pentru a economisi pentru avansul unei case, dar nu este singurul număr la care să te gândești.

Costurile de final, care pot include costuri de inspecție la domiciliu, taxe de solicitare și inițiere a împrumutului, pot varia.

Majoritatea cumpărătorilor ar trebui să ia în considerare și cheltuielile recurente, cum ar fi asigurarea proprietarilor de locuințe, impozitele pe proprietate, reparațiile și întreținerea.

Având în vedere taxele inițiale și costurile de mutare, Mateo spune că supraestimarea economiilor pentru a cumpăra o casă este crucială.

3. Găsiți un agent imobiliar bun

Mateo spune că găsirea unui agent imobiliar bun care să vă ghideze în procesul de cumpărare – și să absoarbă unele dintre durerile de cap logistice – merită să vă luați timp pentru cercetare.

Cumpărătorilor li se recomandă să viziteze profilurile de socializare ale unui agent imobiliar pentru a-și verifica personalitatea și pentru a vedea dacă stilurile lor de comunicare se potrivesc.

Orice agent imobiliar poate face o reclamă frumoasă, dar nu știi cu adevărat cât de bine funcționează sau cât de utile vor fi pentru tine. Pe rețelele de socializare, clienții pot arunca o privire asupra momentelor din culise ale unui agent imobiliar pe parcursul călătoriei de cumpărare/vânzare. De asemenea, puteți auzi de la alți cumpărători prin intermediul unui videoclip online sau al unei recenzii scrise a experienței lor de lucru cu agentul.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală