De ce râsul te poate face mai productiv la locul de muncă: este ca și cum a fi fericit generează mai mult timp

09 Iul. 2021, 12:24
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Iul. 2021, 12:24 // Slider //  Dumitrita Culiuc

În timpul pandemiei tot mai mulți oameni auzind vești proaste și fiind implicați destul de mult în procesul de muncă nu mai aveau timp să râdă. Totuși, specialiștii accentuează despre importanța râsului la locul de muncă.

Deși a-ți face timp pentru râs s-ar putea să nu pară o prioritate, experții subliniază că efectele sale asupra creierului nu numai că ne pot spori starea de spirit, ci și productivitatea.

Cum râsul ajută creierul

Daniel Sgroi, profesor de economie la Universitatea din Warwick din Marea Britanie, a declarat pentru CNBC că râsul poate declanșa activarea neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina, ambii fiind considerați hormoni care stimulează starea de spirit.

Sgroi a explicat că râsul „urmărește rapid conexiunile din creier pentru a vă ajuta să vă concentrați și să vă focusați”, funcționând ca echivalentul unei creșteri a productivității. Cu toate acestea, el a subliniat că râsul trebuie să fie autentic.

„Există unele dovezi în neuroștiințe că doar forțându-te să râzi poate genera unele dintre aceste efecte, dar atunci acestea sunt mult mai puțin pronunțate decât dacă este o procedură autentică”, a spus Sgroi.

Cercetările lui Sgroi oferă dovezi ale unei legături între fericire și productivitate. Una dintre tehnicile utilizate în studiul său a fost utilizarea comediei pentru a face participanții să râdă și să fie mai fericiți, ceea ce a spus că a sporit productivitatea cu până la 12%.

Legătura dintre fericire și productivitate există de ceva vreme, a declarat Sgroi pentru CNBC, dar s-a descoperit abia mai recent că „oamenii fericiți lucrează mai mult”.

„Așadar, este ca și cum a fi fericit generează mai mult timp”, a spus el, explicând că cineva care este fericit ar putea face într-o oră ceea ce este necesar pentru cineva care este mai puțin fericit să facă într-o oră și 20 de minute.

Între timp, Sophie Scott, directorul Institutului de Neuroștiințe Cognitive de la University College London, a declarat pentru CNBC că râsul ajută și la reducerea nivelului de adrenalină și cortizol din organism, care sunt cunoscuți ca hormoni de anxietate și stres.

„Veți obține o absorbție crescută a endorfinelor atunci când veți râs, iar acestea sunt analgezicele naturale ale corpului”, a adăugat ea.

Important, a spus Scott, oamenii par să folosească endorfine ca mecanism de legare. Ea a explicat că oamenii au tendința de a face lucruri care sunt asociate cu eliberarea endorfinelor, cum ar fi râsul, cu alte persoane, astfel încât aceste activități „întăresc sentimentul tău de a fi afiliat cu acei oameni”.

Pentru slujbele în care oamenii lucrează în echipă, râsul este un „mod foarte bun de a consolida conexiunile dintre acea echipă și în același timp, reducând stresul”, a spus Scott.

 

Realitatea Live

05 Dec. 2022, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Dec. 2022, 10:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Moldova NORTEK a fost inaugurat la Bălți. Acesta are o suprafață de peste 6 mii de metri pătrați și a fost creat în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Centrul are drept scop avansarea inovațiilor, cercetarea și transformarea digitală a regiunii de nord a țării, dar și creșterea potențialului de inovare a Republici Moldova în diverse domenii ale științei.

Cei mai entuziasmați de deschiderea acestui centru sunt elevii și studenții care vin aici.

„Cel mai greu proces este de gândire a roboticii și a construcției, dar peste tot unde ai construit trebuie de programat și asta e cel mai captivant”.

„Eu am privit la televizor și am descoperit și în școală tot avem așa fel. Și am zis de ce să nu încerc. Este interesant, poate fi captivant. La unii copii le place și poate deveni o profesie”.

„Interacțiunea dintre mediul academic, studenți, elevi și industrie va facilita transferul de tehnologie din laboratoarele de cercetare științifică către sectorul real industrial.  Acolo unde ideile inovative se vor dezvolta și transforma în producție. Suntem convinși că Centrul de Inovații și Transfer Tehnologic NORTEK va deveni un adevărat generator de progres, care va aduce prosperitate societății noastre”,a declarat Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

NORTEK oferă acces la tehnologii performante în robotică, inteligență artificială, manufactură digitală, securitate cibernetică. Acestea urmează a fi aplicate în agricultură, industrie, servicii creative și alte sectoare ale economiei regionale.

„Cu inaugurarea unor asemenea centre sunt sigură că vom avea tot mai mulți antreprenori care își vor găsi rostul, vor crește și vor crea locuri de muncă acasă. Un asemenea spațiu modern, care are și săli de studii, și laboratoare, și incubatoare de afaceri este o șansă pentru ca toată regiunea de nord și toată țara să devină mai competitivă și să valorifice talentul și spiritul antreprenorial al tinerilor”, a punctat prim-ministra, Natalia Gavrilița.

 Centrul va susține tinerele talente în tehnologie și inginerie, va accelera start-up-urile și va dezvolta antreprenoriatul. Toate cu scopul de a spori competitivitatea economică a regiunii nord.

„ Guvernul SUA este interesat să susțină în continuare comunitatea din Bălți cu USAID tehnologia viitorului pentru a crea un HUB industrial. Sunt convins că împreună putem face din NORTEK un centru al tehnologiei și digitalizării din nordul Moldovei”, a declarat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Deschiderea NORTEK va da startul unui nou capitol în dezvoltarea acestei regiuni. NORTEK va lua expertiza inginerească din sectorul industrial și cel de producere din mai multe raioane și o va completa cu inovație, creativitate, sustenabilitate și tehnologii de ultima generație”, a menționat Karin Borovic, șefa Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei, Charge d’Affaires.

NORTEK este rezultatul unui parteneriat de succes dintre sectorul public, academic, privat și partenerii de dezvoltare, cu o valoare totală de investiții în infrastructură de 71,5 milioane lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău