Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 16.00, s-au prezentat la urnele de vot peste 1 milion de alegători. Astfel, rata de participare a depășit 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, iar, în aceste condiții, scrutinul de astăzi poate fi considerat valabil.
Potrivit statisticilor, cei mai activi alegători sunt în circumscripțiile electorale Rezina și Criuleni unde au votat peste 35 % din cei așteptați la urne.
În municipiul Chișinău, rata de participare depășește 210 mii alegători – sau peste 30 %. În cele 41 secții de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 23 mii de alegători.
Până la ora actuală, în străinătate au votat circa 140 mii de alegători. La ora 15:00, ora Chișinăului, a fost închisă secția de votare în Japonia, Tokyo, unde au participat la scrutin 31 de alegători.
În același timp, au fost deschise secțiile de votare pe coasta estică a Statelor Unite ale Americii. Astfel, moldovenii stabiliți în SUA sunt așteptați să-și exercite dreptul la vot în orașele New York, Boston, Washington DC, Asheville, Orlando, Atlanta, Minneapolis, Chicago, Dallas și Denver.
La această oră, în peste 15 secții de votare au fost epuizate peste 2000 de buletine. Majoritatea sunt în Franța, Italia, Germania și Marea Britanie.
Este important de menționat că pe parcursul zilei au fost recepționate 5 contestații care au vizat efectuarea agitației electorale pe rețelele sociale, sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot. Referitor la sesizări, suplimentar celor relatate în briefingul anterior, au mai fost depuse încă 3. Acestea țin de infrastructura unei secții de votare din Londra, transportarea organizată a alegătorilor către secția de votare, și o sesizare, depusă de un observator, în care se invocă oferirea unor vauchere alegătorilor care se prezintă la o secție de votare în Federația Rusă. Toate sesizările au fost remise spre examinare, conform competențelor.