Spioni la Facebook! Conducerea a dat afară 52 de angajați și le aduce învinuiri grave

14 Iul. 2021, 12:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 12:18 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Facebook a concediat 52 de angajați pentru abuzul de acces la datele utilizatorilor rețelei sociale – inclusiv bărbați înfiorători care au obținut date de localizare a femeilor de care erau interesați romantic, potrivit unui nou raport.

Profitând de accesul lor la informațiile utilizatorilor prin intermediul sistemelor interne ale Facebook, inginerii de sex masculin au putut vizualiza locațiile femeilor, mesajele private, fotografiile șterse și multe altele, potrivit unui raport bombă din Telegraph.

Într-un caz descris în raport, un inginer Facebook era în vacanță cu o femeie în Europa, la un moment dat cei doi s-au certat și femeia și-a dorit să stea singură. Folosind datele de pe Facebook, inginerul ar fi urmărit-o la noul ei hotel și a întâlnit-o din nou.

Într-un alt caz, un inginer ar fi folosit datele Facebook pentru a afla că o femeie de care era interesat romantic a vizitat în mod regulat Parcul Dolores din San Francisco, apoi a folosit informațiile pentru a merge acolo și a o găsi cu prietenii ei.

Majoritatea inginerilor care au abuzat de informații private erau bărbați care căutau femei de care erau interesați, dar nu le cunoșteau personal.

În timp ce 52 de angajați au fost concediați pentru astfel de nelegiuiri în 2014 și 2015, ofițerul principal de securitate al Facebook, Alex Stamos, ar fi avertizat că sute de alții ar fi putut aluneca neobservați.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, ar fi fost supărat când a aflat despre abuzul pe scară largă de informații despre utilizatori – și a întrebat de ce nimeni altcineva din companie nu s-a gândit să înăsprească accesul inginerilor la astfel de date.

Însă Zuckerberg însuși a proiectat sistemul de acces la date al companiei și a refuzat să-l schimbe pe măsură ce compania crește, potrivit raportului.

„Am avut întotdeauna toleranță zero pentru abuz și am concediat fiecare angajat care a găsit vreodată că accesează în mod necorespunzător date”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook într-o declarație. „Din 2015, am continuat să ne consolidăm protocoalele de formare a angajaților, de detectare a abuzurilor și de prevenire. De asemenea, continuăm să reducem necesitatea ca inginerii să acceseze anumite tipuri de date pe măsură ce lucrează pentru a construi și a sprijini serviciile noastre. ”

Un alt extras din cartea publicată săptămâna trecută în New York Times a spus că relația lui Zuckerberg și a șefului operațional al Facebook Sheryl Sandberg s-a înrăutățit în timpul Trump, deoarece conexiunile administrației Obama ale lui Sandberg au fost brusc inutile.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău