Hackerii au atacat site-ul CCRM. Bazele de date publice au fost distruse. Marian Lupu: Nu cred că este întâmplător

15 Iul. 2021, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 13:24 // Actual //  MD Bani

Pagina electronică a Curții de Conturi (CCRM) a fost atacată cibernetic, fiind distruse toate bazele de date publice, anunță astăzi instituția.

Potrivit CCRM, este pentru prima oară când instituția supremă de audit se confruntă cu o asemenea situație.

„Distrugerea paginii publice a avut loc în contextul unor audituri de rezonanță și cu impact în societate, la etapa raportării și mediatizării celor mai importante misiuni de audit planificate în activitatea instituției. Investigațiile de rigoare vor identifica dacă atacul a fost organizat de hackeri arbitrar, în scopuri de șantajare, sau este vorba de o comandă planificată pentru a crea impedimente în activitatea instituției supreme de audit din țară”, anunță CCRM.

Curtea de Conturi afirmă că lucrează la restabilirea paginii electronice, iar acest proces va dura o perioadă, fiind depuse toate eforturile necesare pentru ca pagina să fie funcțională cât de curând posibil.

„În acest context, vă informăm că, Curtea de Conturi va utiliza, pentru mediatizarea rapoartelor de audit, în continuare, conturile publice de pe rețelele de socializare și vă îndemnăm să ne urmăriți pe conturile menționate. Astfel, comunicatele de presă, anunțurile și altă informație importantă vor fi distribuite pe contul https://www.facebook.com/Curtea.de.Conturi.  Live-urile ședințelor de examinare a rapoartelor de audit, precum și înregistrările ședințelor vor fi și sunt disponibile pe  https://www.youtube.com/user/CurteadeConturi”, mai anunță CCRM.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu consideră că atacul cibernetic nu este întâmplător anume când CCRM s-a apucat de analizat rapoartele și activitatea unor instituții publice, unde au fost depistate grave încălcări.
„Nu cred deloc întâmplătoare această acțiune și acest atac, fiind pentru prima dată în istoria Curții de Conturi și în special acum, în ultimii ani, când instituția s-a focusat pe mai multe probleme legate de gestionarea resurselor publice. Situația se va supune unei investigații a instituțiilor competente și vom reveni cu detalii”, crede Marian Lupu.

Amintim că, astăzi au căzut și serverele Serviciului Vamal, iar la punctele de control s-au format ambuteiaje. Până la ora publicării știrii, site-ul oficial al Serviciului Vamal customs.gov.md este nefuncțional.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău