Cine este Oliver Daemen, cel mai tânăr om care va zbura în spațiu cu Bezos. Visa să ajungă printre stele de la 4 ani

20 Iul. 2021, 10:43
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 10:43 // Au Bani //  MD Bani

Oliver Daemen este cel mai tânăr om care va zbura în spațiu. Acesta abia 18 ani și este proaspăt absolvent de liceu. Cu toate că are doar 18 ani, Oliver deține deja o licență de pilot privat. Pentru el, zborul cu racheta New Shepard a fost un vis, care astăzi va deveni realitate, pentru că Oliver avea această ambiție să zboare către stele încă de la vârsta de 4 ani. În viitor spune că intenționează să studieze fizica și managementul inovației la Universitatea Utrecht.

 Salut, sunt Oliver Damen, și îi voi însoți pe Jeff Bezos, Mark Bezos și Wally Funk în primul zbor spațial cu naveta New Shepard. Sunt foarte încântat să zbor în spațiu și să mă alătur lor în zbor. Am visat la asta toată viața mea, iar acum sunt cel mai tânăr astronaut din istorie pentru că am 18 ani. Sunt extrem de încântat să văd Pământul de deasupra. Mulțumesc foarte mult oamenilor de la Blue Origin pentru că au făcut asta posibil și pentru că au realizat naveta New Shepard. Mulțumesc!

Tatăl lui Oliver Daemen este CEO-ul unui fond de investiții și a licitat pentru un loc în echipa lui Jeff Bezos luna trecută, dar a pierdut. Un ofertant anonim a plătit 28 de milioane de dolari pentru această oportunitate.

Totuși, Oliver va zbura în locul pasagerului după ce au apărut „conflicte de programare”, după cum a anunțat Blue Origin într-o postare pe blog. Deci prețul concret, nu îl știm. Iar câștigătorul inițial al licitației a dorit să rămână anonim. Deși, să nu uităm, că au existat zvonuri că era vorba despre Elon Musk. Probabil nu vom afla prea curând.

Astfel, în câteva ore va începe decolarea. În timpul zborului în spațiu Jeff Bezos va fi însoțit de fratele său, Mark Bezos, de pensionara de 82 de ani Wally Funk și tânărul de 18 ani Oliver Damen.

Este atât de mișto să merg în Spațiu alături de acest grup. Wally este unul dintre cei mai buni piloți din toate timpurile și are o poveste de viață incredibilă. Desigur, Jeff este unul dintre cei mai buni oameni de afaceri din lume și un vizionar. Iar Mark este pompier și a strâns un palmares incredibil pe parcursul vieții lui. Simt o oarecare responsabilitate pentru că sunt cel mai tânăr care ajunge în Spațiu și să ajut mai mulți oameni să devină interesați de Spațiu, a menționat Oliver. 

 

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău