Parlamentul dă în chirie parcarea agenților economici din zonă. Propunerea lui Ceban rămâne nerealizată

20 Iul. 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 16:46 // Actual //  MD Bani

Secretariatul Parlamentului anunță persoanele juridice din apropierea Legislativului despre faptul că oferă spații de arendă a parcării până la sfârșitul anului curent, cu posibilitatea de a fi prelungit contractul, deși mai bine de un an în urmă, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunța fastuos despre un posibil parteneriat dintre Primăria Capitalei și Parlament, care să ofere trei etaje din cinci municipalității, pentru a construi parcări publice. Responsabilii de la Parlament spun astăzi că acest lucru nu este posibil din mai multe motive tehnice.

Astăzi, Secretariatul Parlamentului a anunțat că oferă posibilitatea de închiriere contra cost, în bază de contract a unui număr limitat de locuri de parcare pentru perioada iulie-decembrie 2021, cu posibilitate de extindere a relațiilor contractuale pentru anul 2022, în incinta clădirii Direcției Transport, amplasată pe strada An. Corobceanu, 10 din Capitală, scrie Realitatea.md.

Mai exact este vorba de un spațiu de 14 metri pătrați per vehicul în construcție capitală, cu încălzire în perioada rece a anului. Costuri lunare estimative ajung la circa 1 600 de lei, care includ și plata pentru serviciile comunale, inclusiv TVA.

Solicitați de Realitatea.md, pentru a preciza dacă este vorba de parcarea pe care Ion Ceban dorea să o transforme în una publică, în urma unui parteneriat cu Legislativul, responsabili din cadrul Serviciului de presă al Parlamentului, Svetlana Rudenco a confirmat că anume despre această parcare este vorba, doar că nu corespunde parametrilor tehnici pentru a putea fi destinată „publicului larg”.

„Garajul Parlamentului tradițional oferă servicii de parcare în incinta clădirii Direcției Transport a Parlamentului, de care de regulă beneficiază, în bază de contract, entitățile situate în proximitatea garajului Parlamentului. Astfel, noul anunț urmărește atragerea persoanelor juridice interesate de închiriere contra cost (în bază de contract) a unui număr limitat de locuri de parcare. Cât privește perspectiva deschiderii unei parcări auto publice cu plată, pe ore, în clădirea garajului Parlamentului (nivelele 3, 4, 5), aceasta a fost examinată de un grup comun de lucru format din specialiștii INCP „Urbanproiect” și reprezentații administrației garajului Parlamentului. S-a constatat că rampa de acces nu permite deplasarea automobilelor în două sensuri opuse concomitent, ceea ce face complicată o eventuală  folosire a spațiilor la nivelele 3-5 pentru parcări pe timp scurt – pe ore”, ne-a spus Rudenco.

De asemenea, Svetlana Rudencă a menționat că, folosirea semafoarelor în perimetrul parcării e posibilă, dar „mișcarea unui număr mare de automobile poate negativ să influențeze asupra traficului și timpului de intrare-ieșire. Prin urmare, pentru asigurarea unui circuit de mașini normal, clădirea ar urma să fie adaptată din punct de vedre tehnic. Astfel, recomandarea grupului de lucru a constat în folosirea parcării cu plată pe termen lung, în detrimentul celei publice – pe oră.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău