Parlamentul dă în chirie parcarea agenților economici din zonă. Propunerea lui Ceban rămâne nerealizată

20 Iul. 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 16:46 // Actual //  MD Bani

Secretariatul Parlamentului anunță persoanele juridice din apropierea Legislativului despre faptul că oferă spații de arendă a parcării până la sfârșitul anului curent, cu posibilitatea de a fi prelungit contractul, deși mai bine de un an în urmă, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunța fastuos despre un posibil parteneriat dintre Primăria Capitalei și Parlament, care să ofere trei etaje din cinci municipalității, pentru a construi parcări publice. Responsabilii de la Parlament spun astăzi că acest lucru nu este posibil din mai multe motive tehnice.

Astăzi, Secretariatul Parlamentului a anunțat că oferă posibilitatea de închiriere contra cost, în bază de contract a unui număr limitat de locuri de parcare pentru perioada iulie-decembrie 2021, cu posibilitate de extindere a relațiilor contractuale pentru anul 2022, în incinta clădirii Direcției Transport, amplasată pe strada An. Corobceanu, 10 din Capitală, scrie Realitatea.md.

Mai exact este vorba de un spațiu de 14 metri pătrați per vehicul în construcție capitală, cu încălzire în perioada rece a anului. Costuri lunare estimative ajung la circa 1 600 de lei, care includ și plata pentru serviciile comunale, inclusiv TVA.

Solicitați de Realitatea.md, pentru a preciza dacă este vorba de parcarea pe care Ion Ceban dorea să o transforme în una publică, în urma unui parteneriat cu Legislativul, responsabili din cadrul Serviciului de presă al Parlamentului, Svetlana Rudenco a confirmat că anume despre această parcare este vorba, doar că nu corespunde parametrilor tehnici pentru a putea fi destinată „publicului larg”.

„Garajul Parlamentului tradițional oferă servicii de parcare în incinta clădirii Direcției Transport a Parlamentului, de care de regulă beneficiază, în bază de contract, entitățile situate în proximitatea garajului Parlamentului. Astfel, noul anunț urmărește atragerea persoanelor juridice interesate de închiriere contra cost (în bază de contract) a unui număr limitat de locuri de parcare. Cât privește perspectiva deschiderii unei parcări auto publice cu plată, pe ore, în clădirea garajului Parlamentului (nivelele 3, 4, 5), aceasta a fost examinată de un grup comun de lucru format din specialiștii INCP „Urbanproiect” și reprezentații administrației garajului Parlamentului. S-a constatat că rampa de acces nu permite deplasarea automobilelor în două sensuri opuse concomitent, ceea ce face complicată o eventuală  folosire a spațiilor la nivelele 3-5 pentru parcări pe timp scurt – pe ore”, ne-a spus Rudenco.

De asemenea, Svetlana Rudencă a menționat că, folosirea semafoarelor în perimetrul parcării e posibilă, dar „mișcarea unui număr mare de automobile poate negativ să influențeze asupra traficului și timpului de intrare-ieșire. Prin urmare, pentru asigurarea unui circuit de mașini normal, clădirea ar urma să fie adaptată din punct de vedre tehnic. Astfel, recomandarea grupului de lucru a constat în folosirea parcării cu plată pe termen lung, în detrimentul celei publice – pe oră.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală