300 000 de euro din partea României pentru Moldova în scopul susținerii societății civile și a presei independente

23 Iul. 2021, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iul. 2021, 12:32 // Actual //  MD Bani

Bogdan Aurescu a declarat vineri, 23 iulie curent, într-o conferință de presă din incinta Președinției, la care a ieșit împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că a decis, în calitate de ministru de Externe a României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro în scopul implimentării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente de la noi.

„Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis în decembrie la Chișinău și vine în continuarea contribuției voluntare similare de 250 de mii de euro pe care am acordat-o anul trecut. … Susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezentă elemente centrale pentru dezvoltarea unui stat democratic”, a explicat Bogdan Aurescu.

Mai întâi, însă, a ținut să precizeze că România contează pe o cooperare reînnoită cu noul Guvern. „Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, domnului președinte Klaus Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Câțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizărilor a tuturor proiectelor de pe agenda bilaterală, și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru modernizarea și dezvoltarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este un mesaj ferm de deschidere și de disponibilitate din partea noastră și vreau să ajungă asta la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită sau de regiunea în care locuiesc”.

Potrivit acestuia, una din priorități este și importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă a 100 de mil. de euro semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie acest an.

„Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui acord, dar din motive care nu au fost imputabile părții române s-a ajuns la ieșirea din vigoare a acordului. Cu toate acestea, acordul a permis finanțarea de către România a peste un deceniu de proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de atribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

Amintin că vizita ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, este prima a unui oficial UE, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Tot azi, a ajuns și noul lot de doze de vaccin Pfizer donat de România, ceea ce îi atribuie țării vecine statutul de cel mai mare donator de vaccin pentru Republica Moldova.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău