300 000 de euro din partea României pentru Moldova în scopul susținerii societății civile și a presei independente

23 Iul. 2021, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Iul. 2021, 12:32 // Actual //  MD Bani

Bogdan Aurescu a declarat vineri, 23 iulie curent, într-o conferință de presă din incinta Președinției, la care a ieșit împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că a decis, în calitate de ministru de Externe a României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 de mii de euro în scopul implimentării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente de la noi.

„Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis în decembrie la Chișinău și vine în continuarea contribuției voluntare similare de 250 de mii de euro pe care am acordat-o anul trecut. … Susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezentă elemente centrale pentru dezvoltarea unui stat democratic”, a explicat Bogdan Aurescu.

Mai întâi, însă, a ținut să precizeze că România contează pe o cooperare reînnoită cu noul Guvern. „Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, domnului președinte Klaus Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Câțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizărilor a tuturor proiectelor de pe agenda bilaterală, și o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru modernizarea și dezvoltarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este un mesaj ferm de deschidere și de disponibilitate din partea noastră și vreau să ajungă asta la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită sau de regiunea în care locuiesc”.

Potrivit acestuia, una din priorități este și importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă care să îndeplinească funcțiile acordului privind asistența nerambursabilă a 100 de mil. de euro semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie acest an.

„Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui acord, dar din motive care nu au fost imputabile părții române s-a ajuns la ieșirea din vigoare a acordului. Cu toate acestea, acordul a permis finanțarea de către România a peste un deceniu de proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de atribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău”, a mai adăugat Bogdan Aurescu.

Amintin că vizita ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, este prima a unui oficial UE, după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Tot azi, a ajuns și noul lot de doze de vaccin Pfizer donat de România, ceea ce îi atribuie țării vecine statutul de cel mai mare donator de vaccin pentru Republica Moldova.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău