Un grup de profesori, instruiți să predea educația ecologică în opt școli din țară

02 Mart. 2021, 12:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 12:51 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Elevii din opt școli din țară vor studia un program unic de educație ecologică, după ce mai mulți profesori din localitățile Boșcana, Jevreni, Coșernița, Onițcani și Sîngera au fost instruiți să cultive în elevii lor responsabilitatea și grija față de mediul în care locuiesc.

Pe lângă un ghid în care profesorilor li se explică modul de organizare a lecțiilor, într-un mod captivant pe temele de mediu, în școlile participante, în acest proiect vor fi create și „patrule eco” – grupuri de elevi care vor monitoriza situația de mediu la ei în școală și localitate.

Educația privind mediul este un proces care are scopul să îmbunătățească după posibilitate calitatea vieții, prin asigurarea oamenilor cu „uneltele” de care au nevoie pentru a rezolva și împiedica apariția problemelor de mediu. Educația de mediu poate ajuta oamenii să câștige cunoștințe, deprinderi, motivații, valori și angajamentul de care au nevoie pentru a gospodări eficient resursele pământului și de a-și asuma răspunderea pentru menținerea calității mediului, explică experții „Hai Moldova”, care au instruit profesorii.

Conform unui ghid lansat de „Hai Moldova”, profesori sunt îndemnați:

  1. Să organizeze mai multe lecții în natură
  2. Să adapteze lecția la stilul lor de predare, fiind creativi și folosind orice alt material ajutător care va face lecția mai interesantă
  3. Să adauge studii de caz în procesul de predare.

Programul își propune să cultive elevilor problemele de mediu din țară noastră. De asemenea, elevii vor fi învățați să deprindă un comportament conștiincios de mediu.

Precizăm că, în fiecare an, în Republica Moldova sunt generate aproape 3 milioane de tone de deșeuri.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală