Un grup de profesori, instruiți să predea educația ecologică în opt școli din țară

02 Mart. 2021, 12:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 12:51 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Elevii din opt școli din țară vor studia un program unic de educație ecologică, după ce mai mulți profesori din localitățile Boșcana, Jevreni, Coșernița, Onițcani și Sîngera au fost instruiți să cultive în elevii lor responsabilitatea și grija față de mediul în care locuiesc.

Pe lângă un ghid în care profesorilor li se explică modul de organizare a lecțiilor, într-un mod captivant pe temele de mediu, în școlile participante, în acest proiect vor fi create și „patrule eco” – grupuri de elevi care vor monitoriza situația de mediu la ei în școală și localitate.

Educația privind mediul este un proces care are scopul să îmbunătățească după posibilitate calitatea vieții, prin asigurarea oamenilor cu „uneltele” de care au nevoie pentru a rezolva și împiedica apariția problemelor de mediu. Educația de mediu poate ajuta oamenii să câștige cunoștințe, deprinderi, motivații, valori și angajamentul de care au nevoie pentru a gospodări eficient resursele pământului și de a-și asuma răspunderea pentru menținerea calității mediului, explică experții „Hai Moldova”, care au instruit profesorii.

Conform unui ghid lansat de „Hai Moldova”, profesori sunt îndemnați:

  1. Să organizeze mai multe lecții în natură
  2. Să adapteze lecția la stilul lor de predare, fiind creativi și folosind orice alt material ajutător care va face lecția mai interesantă
  3. Să adauge studii de caz în procesul de predare.

Programul își propune să cultive elevilor problemele de mediu din țară noastră. De asemenea, elevii vor fi învățați să deprindă un comportament conștiincios de mediu.

Precizăm că, în fiecare an, în Republica Moldova sunt generate aproape 3 milioane de tone de deșeuri.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău